Сокола е избрал да гнезди именно под крилото руския двуглав орел и петролните му извержения

Иво Инджев

Понякога подробностите, свързани с едно събитие, са по-важни като (липса на) обяснение, отколкото е декларативно заявенaта му цел. Такъв е и случаят с “парка “Росенец”. Бившият парк…

Дали в името на криво разбраната т.н. политкоректност, от незнание или неумение да бъдат поставяни истинските акценти, повечето коментари в публичното пространство, свързани с отправната точка на сегашните протести, заченати от акостирането на Христо Иванов на 7 юли пред двореца на Доган на черноморския бряг, говорят  и пишат за мястото на събитието като за “парка Росенец”. А той отдавна не е парк. Това е територия и акватория, превзети от руската компания “Лукол” далеч преди да се появи там фигурата на фигуранта Доган.

Дори и влиятелното списание “Политико”, което формира нагласи сред политическия елит на Брюксел, Лондон и Вашингтон и друга западни столици, даде топовен изстрел в международния информационен поток срещу разклатената от протестите власт в София с констатацията, че те са “антикорупционни”, но определи отправната им точка като “парка Росенец” – очевидно под влиянието на преобладаващо употребяваната у нас терминология.

Писал съм за това преди 10 години в книгата “Течна дружба”, но в интерес на истината най-много и най-често върху факта на завладяването и прогонването на българската държава от този руски анклав са обръщали внимание от сайта “Биволъ”. Без значим отзвук в медиите у нас, както и сред “политическия елит”.

В името на справедливостта трябва да се признае, че вицепремиерът Валери Симеонов е единственият овластен политик, поставял въпроса за (не)законността на въпросния сарай през 2018 година. Но и той също не правеше пряката връзка с “Лукойл”.

А връзката е пряка в най-буквалния смисъл на думата. Тя се вижда с просто око. Защото дворецът на Доган, финансиран от фирма, свързана с руската инвазия в региона, се гуши на метри от цистерните за съхраняване на суров петрол на бившия “Нефтохим”. 

Колко трябва да си “нормален”, за да си построиш обиталище край рафинерия, газейки законите за застрояване в района на бившия парк ( и бившето военно поделение там, което също е отделна интересна тема за ролята на Министерството на отбраната), при положение, че си имал възможност за избор?!

Пак по думите на Симеонов, Доган е облитал крайбрежието с хеликоптер с цел да си избере място за строежа. И какво да види? Ами цистерни и бензинови изпарения. Кеф!

Няма нужда да си “хидроинжинер”, като Доган, за да схванеш “техническата” част от такова миризливо близко съжителство. Но точно този петролен оазис му се е видял най-подходящ да се навре доброволно в подножието на железобетонните грозилища! 

Всички снимки от “Росенец”, от въздуха или откъм морето, налични в паметта на интернет преди разобличителната акция на Христо Иванов, са правени така, че не се виждат въпросните цистерни, прикрити от малка горичка на стотина-двеста метра пред която се извисява незаконният дворец на Доган.

НА СНИМКАТА (БГНЕС): Гражданският протест на изправените от полицията с гръб към съоръженията на руската рафинерия хора беше обърнат с лице към резиденцията на Доган в “Росенец” 

Едва при второто посещение на граждани на бариерата на имението, премахната часове преди това, се видя на видеокадрите и на някои фотографии абсурдното по своята антилогика петролно съжителство на скъпия курорт на скъпия почетен председател с промишлената петролна зона.

Нормалните хора, когато чуят да се говори за петрол във връзка с морето, правят асоциация с думата разлив или поне си мислят за онази видна с просто око мараня, характерна в летните горещини, свързана с летливите вещества, съхранявани наблизо. Съответно бягат през глава от такава заплаха. Не и храбрият Сокол, който явно гнезди там, където са братушките му.

Това е все едно пуританин с право на избор къде да живее и отдъхва да предпочете квартала на “червените фенери” пред някое закътано място сред природата или поне край собствената му църква.

В случая с Доган, такова предпочитано място би трябвало да бъде закътано нейде в районите, чиято религиозно-етническа идентичност е маркирана от джамии. От тези “крепости”, както ги наричат (понякога със завист) някои крепостни селяни с претенция за бъдат нещо друго, Доган черпи своята политическа легитимност на несменяем лидер на твърдия електорат на ДПС. Но почетният председател на партията е решил да се намъкне именно под смърдящото крило на руския двуглав орел сред отровните му извержения.  

На базата на този избори възниква въпросът кой е най-важният фактор в крепеният толкова години чрез избори в България. И като възниква, отговорът в “Росенец” е недвусмислен.Морният Сокол е готов петрол да пие, но да е от руския извор на властта му.

Повече от ясно е, че изборът на Сокола, ако изобщо е негов, е свързан с рафинираната му руска връзка и чрез тази рафинерия, която ДПС, начело вече с Лютви Местан, първо яростно отричаше. Той дори пожела в свое писмо до редакцията на 6 януари 2015-та от “Ню Йорк таймс” да му се извинят за нейното посочване. Година по-късно, когато Местан настъпи детонираната от Доган руска мина и изхвърча за броени часове от партийния връх, се видя принуден да я признае.  

Понеже разговарях дълго с един от авторите на статията в “Ню Йорк таймс”, който ми гостува през декември 2014 – та, знам колко внимателно проверяваха от вестника тезата за зле прикритото русофилстване на ДПС преди то да бъде изобличено за първи път в такава влиятелна световна медия в статия, поместена там в навечерието на новата 2015-та.  

Ако съм допринесъл малко с нещо за това осветяване на тъмната страна на полумесеца, мога да съм спокоен, че съм си свършил работата като анализатор и без да протестирам на улицата срещу онова ГЛАВНОТО, което, поне засега и протестиращите не споменават в рамките на иначе основателните си критики към властта.

Всъщност руската мина на ДПС избухна за пред света именно с онази статия на американския всекидневник. Забравихте ли това, колеги, госпожи и господа политици, другарки и другари “опозиционери”, които не сте никаква опозиция на властта, с която си другарувате по същата тази руска линия и дори се състезавате кой от вас всички да се подмаже по – мазно на Кремъл?