СолЕдарност

В често припомняния от мен цитат от Симеон Радев за същността на българското русофилство изпъква истината за престараването им.

“За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

(Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

Днешните рашисти у нас потвърждават оценката на истинския български възрожденец Симеон Радев ( който би се обърнал в гроба от съвременните рашистки злоупотреби с Възраждането) за тяхната непримиримост и цинична защита на руските интереси. 

Цял свят следи битката за Соледар в Украйна заради нейното символично значение и стремежа на руските окупатори да покажат, че могат да обърнат тенденцията да търпят поражение след поражение, макар самото малко селище да няма никаква практическа стойност за хода на войната.  

Самата Москва не потвърждава миньорското градче да е отнето от украинците.  Блъсковият “Труд” обаче се задъхва от престараване и бърза да обяви Соледар за превзет от “руската военна групировка Вагнер”, както уважително наричат в тази вестникарска крепост на рашизма наемниците на бившия затворник Пригожин, воюващи срещу високо заплащане.

 

 

 

 

 

Дивашката ярост с която наемниците се опитват да изпълнят поставената им задача не е ново явление за начина на водене на война в държавата, където не се цени живота на своите, какво остава за вражеския. Каквото и да се случи в Соледар, сблъсъкът между двата свята там е поредното потвърждение за несъвместимостта между двата народа. Украинците са непоносимо европейски хора за руските варвари. И не го казвам аз, а писателят Алексей Толстой.

“Има две Русии. Първата, Киевската, има своите корени в световната или най-малкото в европейската култура. Тази Русия е разбирала идеята за доброто, свободата, честта и справедливостта както целия западен свят. А има и друга Русия-Московската. Това е Русия на Тайгата, монголската, дивата, зверската. Тази Русия е превърнала кървавия деспотизъм и дивата жестокост в свой национален идеал. Тази Русия от древността е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и яростен враг на Европа”.

Александър Толстой споделя това свое наблюдение през 1940 година, когато пише романа си “Петър Първи”. Валидно е и днес- повече от всякога дори.  

 

 

 

 

 

Не знам как точно ще се развие свирепата битка за Соледар, но в знак на солЕдарност припомням как приключи битката за Киев. Видеото е от 10 март 2022 година, когато цяла танкова колона на бронираните руски варвари беше унищожена за броени минути от украинските защитници.

https://ivo.bg/2023/01/12/%d1%81%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%...