Спас Ташев за Фрог: „Ела, вълчо, изяж ме” e миграционното ни поведение

От направеното изявление на българския премиер става ясно, че нашата собствена оценка е, че именно България е въпросното слабо звено в преградата по протежение на Балканския миграционен маршрут, казва за Фрогнюз експертът по миграционна дипломация д-р Спас Ташев.

 

Защото Македония и Сърбия изпратиха армията си на границата, а Унгария за няколко седмици изгради успешно функциониращо защитно гранично съоръжение и това автоматично насочва миграционният поток към страната ни в търсенето на друг маршрут. Ефектът от подобно пренасочване се проявява под формата на по-голям брой имигранти или на имигрантска кохорта с характеристики, различни от тези на по-ранни имигрантски кохорти. Само преди 10-тина дни главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че „профилът на мигрантите се промени“. Данните на МВР също така показват, че все повече чужденци остават в България за по-дълго време. Това са сигурни признаци, че миграционният профил на страната ни наистина се променя.

 

С фрагментирането на Шенгенското пространство и създаването на вътрешно-общностни прегради, все повече мигранти ще остават против волята си в транзитните държави. Освен това редица западноевропейски страни вече предупредиха транзитните държави, че ще върнат около 52 000 мигранти, които няма да получат убежище, казва още Ташев.

http://frognews.bg/