Спешна нужда от приземяване

Поведението на социалистите в последната седмица ги води право към превръщане на победата от миналата неделя в пирова.

Александър Николов
Уебкафе

 

Най-сетне. След две години и половина чакане мечтата на Петър Курумбашев се сбъдна и мястото в Европарламента е на една ръка разстояние. Този, който през пролетта на 2014 подаде оставка от българското НС, сигурен в избирането си, трябваше да чака БСП да спечели избори, за да се появи отново на политическата сцена.

 

Огорчението, събрано през това време, се изля в ефира на bTVЛидерът на БСП Сергей Станишев, който до последно обещаваше да се откаже от мястото си, но в крайна сметка замина за Брюксел, бе наречен лъжец. Момчил Неков, познат като 15/15 се сдоби с нов прякор - "мъжката Ана Баракова на БСП". Курумбашев атакува фронтално и твърденията за победа на БСП, а Румен Радев бе обявен за независим кандидат, събрал антипартийния вот.

 

Това разбира се нямаше как да се хареса на партията и Курумбашев на секундата бе призован да се откаже от евродепутатското място в полза на Достена Лаверн. Бившият външен министър Кристиан Вигенин реагира най-гневно.

 

Изключително острите коментари на Курумбашев обаче идват в точния момент за БСП. Партията спешно се нуждае от приземяване. Корнелия Нинова се държи като победител, очевидно неразбирайки, че кандидатът, подкрепен от БСП, спечели просто защото се оказа най-подходящ, за да обере протестния вот.

 

Към гласовете на левицата, трябва да добавим подкрепата от ДПС, за да бъдат предизвикани предсрочни избори, гласовете от Патриотите като мажоритарен вот за Радев, антисистемните гласове от Марешки, протестния вот от реформаторите срещу Борисов и дори такъв от гласоподаватели на ГЕРБ, сигнализиращи на Борисов и Цветанов, че имат и собствено мнение, а не са сляпо верни на партията.

 

И не повече от 1/3 от тези гласове е вероятно да дойдат в подкрепа на БСП при предстоящите парламентарни избори. В тази ситуация Румен Радев има шанса да успее да се превърне в надпартиен президент, а не в партиен секретар в президенството. Първото е желание на повечето от избирателите на новия президент, второто на партията, която го подкрепи.

 

Думите на Илияна Йотова "... и най-малкото движение от ваша страна срещу тази партия няма да ви бъде простено!" са признак, че както досега желанията на партията ще надделеят над очакванията на избирателите. За БСП обаче това, което Курумбашев произнесе в ефир, е предупреждение. Поведението на социалистите в последната седмица ги води право към превръщане на победата от миналата неделя в пирова.

 

За първи път БСП привлече на своя страна активните млади хора от големите градове, което доведе до първа загуба на ГЕРБ от съществуването на партията. Средната класа наказа ГЕРБ за политиката им, състояща се от безумни данъци и изнудване на бизнеса. И социалистите решиха да се отблагодарят на тези хора с премахването на плоския данък, което ще се отрази най-силно точно на тези избиратели. И не е нужно предложението да бъде прието, самото говорене за това е достатъчен признак, че БСП просто се бе маскирала като по-малкото зло.

 

Партията, разкрачена между комунистическото минало и социалдемократическото бъдеще, между европейското ляво и русофилството, ще трябва най-накрая да избере един от двата пътя. Влизането на Румен Радев в президентсвото би могло да бъде катарзис за това. Екипът му засега обаче не вдъхва оптимизъм.

 

БСП излетя заедно с генерала, но докато той се приземи успешно на Дондуков 2, партията продължава да лети. Краят на този полет обаче ще бъде болезнен. Думите на Петър Курумбашев биха могли да подействат отрезвяващо на пияните от голямата победа социалисти. Доста по-вероятно е обаче той да бъде обявен за враг номер 1 на тутраканската селищна система.

 

Колкото до отношенията с бъдещите му колеги Неков и Станишев, и без тези думи те едва ли щяха да бъдат приятелски. И то не по вина на Курумбашев.

http://kafene.net/