Статуквото си се е окопало със свой закон и е трудно, много трудно нещо да се промени.

Колажи и карикатури

 

Да знаете, понеже изборният кодекс на ГЕРБ е уродлив:
-Най-зле в момента е да не гласувате. Така автоматично сваляте избирателната активност и увеличавате дела на ГЕРБ/БСП/ДПС от действителните гласове. 25 от 100 е 25%, 25 от 101 е 24.75%.
-Не ползвайте и "Не подкрепям никого". Така само легитимирате съществуването на опцията. Тя няма отношение и не се брои, освен за статистиката за активността
-Гласуването за партии под 4% праг също е рисково. Гласът Ви ЩЕ БЪДЕ РАЗПРЕДЕЛЕН СРЕД ВЛЕЗЛИТЕ по доста случаен метод (този на най-голям остатък). Искате или не - така работи ИК. (Но поне може да осигурите субсидия на партия (не коалиция), ако минат 1%.)
-Най-правилно е да се гласува за партиите с висок шанс да влязат.
Зная, че някои не са щастливи от подобни препоръки, но пародията на закон работи така. Статуквото си се е окопало със свой закон и е трудно, много трудно нещо да се промени.
Малките партии трябва да прегърнат идеята за прехвърляем вот и гласуване с подреждане на отделни кандидати, няма никакъв друг шанс за представителност за електората им. За съжаление - не виждам такъв интерес.
Ето и пример и как се гласува там, където няма нужда от изкуствен праг, партийните листи не влияят на избора, където всеки депутат е абсолютно лично посочен от своите избиратели, и където депутатите наистина обикалят от врата на врата - Ирландия.
 
Фейсбук