Стоян Мавродиев, ГЕРБ: Ако Дянков пипне Сребърния фонд ще скочат лихвите по кредитите

Стоян Мавродиев, ГЕРБ: Ако Дянков пипне Сребърния фонд ще скочат лихвите по кредититеБившият икономически експерт на ГЕРБ и настоящ председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев се противопостави категорично на идеята на Симеон Дянков парите от Сребърния фонд да бъдат източени от държавата под формата на заем. Пред ТВ 7 той заяви, че ако парите от фонда предназначен за пенсии бъдат използвани за други цели със сигурност кредитният рейтинг на България ще бъде намален. Това от своя страна пък ще повиши лихвите по кредитите.

Мавродиев коментира ситуацията около Сребърния фонд и намеренията на финансовия министър така: „Огромен и фундаментален проблем ще бъде, ако Сребърният фонд се изхарчи за нещо различно от пенсии. Самата мисъл за това създава рискове. Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции. Ако се посегне на този резерв, моментално ще се намали кредитният рейтинг на страната. Подписвам се с две ръце зад това си твърдение. Намаляването на рейтинга означава повишаване на рисковата премия, т.е. фирми и граждани ще плащат по-високи лихви. При повишаване на риска международните пазари може да спрат да купуват български ДЦК”.

Мавродиев нарече „притеснителен“ фактът, че през последните години от фискалния резерв се финансират основно дефицитите на изготвените от Симеон Дянков бюджети. Шефът на КФН съобщи, че е поискал свикване на Консултативния съвет за финансова стабилност, за да се обсъди ситуацията около Сребърния фонд и стратегията на Министерство на финансите за дълга. Според него все още не е представена такава стратегия, а тя е много важна.

В заключение Мавродиев каза: „Чух абсурдната хипотеза, че тази година в бюджета могат да влязат 1 млрд. лв. от приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Листването на една такава компания обаче отнема между 12 и 18 месеца“.

ГЛАСОВЕ