You are here

Странен ЧЕЗки кадрил свързва Гинка и Ковачки

Фондът "Патронус трети" на чешкия милиардер Зденек Земек и бившия екоминистър Павел Дробил свързан с две конкуриращи се български фирми за покупката на ЧЕЗ

На 06.07.2017 фирмата „Инерком Инвестмънтс“ на Гинка Върбакова, която е едноличен собственик на капитала на „Инерком Груп“ АД, решава да продаде официално 50% от акциите на фонда „Патронус трети“ СИЦАВ. Съдружници в „Патронус“ са чешкият милиардер Зденек Земек и бившият чешки екоминистър Павел Дробил – пише в. „24 часа“. 

Така Върбакова остава собственик на 25000 акции от 50000. На 03.08.2017 „Инерком Инвестмънтс“ прехвърля още 13000 акции на фирмата „Ферромет“, собственост на Зденек Земек. Така контролът върху „Инерком Груп“ преминава изцяло в ръцете на чехите, а Гинка Върбакова остава с 12 000 акции. В борда на директорите на „Инерком Груп“ влиза чехкинята Павлина Филипи. Но това трае по-малко от месец.

На 24.08.2017 „Патронус трети“ продава обратно 38 000 акции от „Инерком Груп“ на „Инерком Инвестмънтс“ и Гинка Върбакова отново става едноличен собственик на капитала на фирмата. В този кратък период явно е имало и прехвърляне на акции от „Ферромет“ към „Патронус трети“. Съответно Павлина Филипи напуска борда на директорите на „Инерком Груп“.

Забележително е, че само два дни по-рано, на 22.08.2017, „Патронус трети“ СИЦАВ е придобил 51% от акциите на фирмата „Глобал енерджи дистрибюшън“ от „Тец – Бобовдол“ ЕАД, свързвана с Христо Ковачки. Павлина Филипи влиза като представител на „Патронус“ в борда на директорите.

Така излиза, че поне формално Зденек Земек и Павел Дробил са имали позиции в продължение на два дни едновременно във фирма на Върбакова и във фирма на Ковачки. Също така формално нито „Инерком Груп“, нито „Глобал енерджи дистрибюшън“ се явяват преки кандидати за купуване на „ЧЕЗ България“, но техните компании майки участват в търга.

Отношенията на Гинка Върбакова с чешкия металургичен магнат Зденек Земек датират от по-рано, защото негови фирми финансират нейните фотоволтаични паркове. За партньорството на Земек с Ковачки не беше известно нищо до момента.

Също така свързването на Гинка Върбакова и Христо Ковачки оставаше в сферата на недоказаните спекулации, както отбеляза в. Капитал, припомняйки факта, че синовете на Зденек Земек имат присъди за незаконни фотоволтаични паркове.

Новата документална следа потвърждава намеренията на чешките бизнесмени да се състезават за купуването на българските активи на ЧЕЗ. Но защо чехите са сменили „печелившия кон“ Гинка Върбакова с губещия Христо Ковачки засега остава загадка, една от многото около тази сделка.

По-рано разследвания на Биволъ установиха, че в миналото Гинка Върбакова и съпругът й Славчо Върбаков са имали бизнес връзки с фигури от криминалната групировка СИК и с Васил Божков – Черепа. Същите имат и много спорна кредитна история, като техни имоти са били продавани за дългове към банки и НАП.

https://bivol.bg/ginka-cez-4.html