Страхил Делийски: Присъствието на неонацистки структури на стадиона не става без протекции

Присъствието на неонацистки структури на футболните терени не става без протекцията и на съответните собственици на отборите, и на най-високо политическо ниво.

Това коментира пред БНР политологът Страхил Делийски.

„Бих оневинил тези момчета, те са продукт на много неща - на икономическата обстановка; на една културна война между либерализма и левицата; на нормализирането на този тип език, характерен - ксенофобски и расистки, неговото детабуизиране в публичното пространство; на политическата технология. Ние всички, като общество, сме виновни, че допуснахме това да се случи по една или друга причина", заяви Делийски.

 

По думите му това, че ръководството на БФС се съобрази с искането на министър-председателя за оставка на Борислав Михайлов, вероятно е по силата на неинституционализирани отношения между Боби Михайлов и премиера Бойко Борисов.

"Държавата може да се меси, когато става дума за социалните измерения на футбола, за законовите измерения на онова, което се случва във футбола. Не мисля, че ѝ е място да се меси в самата вътрешна структура на БФС", заяви Далийски.

 

Според него държавата трябва да се занимава с всеки един проблем, който е от нейната компетентност, независимо в коя сфера той се появява. "Защо това става кампанийно, показно - това е съвсем друг въпрос", уточни той.

 

По повод на неприличен жест от телевизионния екран, показан от вицепремиера Красимир Каракачанов, политологът заяви, че е драматично, когато подобен тип култура се превърне в мейнстрийм и това е знак, че нещо в обществото не е наред.

https://frognews.bg/novini/strahil-deliiski-prisastvieto-neonatsistki-strukturi-stadiona-stava-bez-protektsii.html