Събарят остъклени балкони във Варна

Събарят остъклени балкони във ВарнаОстъклените тераси и козирка на седем апартамента на кооперация на ул. „Бреза“ 8-а във Варна ще бъдат съборени от Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК). „Получихме предупредителни писма преди ден. Нашите тераси ли са най-важните незаконни обекти във Варна“, питаха вчера потърпевшите. Те решили да остъклят балконите, тъй като в стаите тръгнали течове.

„Извикахме комисия от район „Приморски“, която проучи откъде идва проблемът. След огледа специалистите ни посъветваха да направим остъкление, за да изолираме помещенията“, разказа Тодор Генков. Хората провели общо събрание на кооперацията, което дало съгласие за ремонта.

При опит да узаконят новите балкони обаче, станало ясно, че сградата липсва в кадастъра. „Тогава от РДНСК ни посъветваха да си съборим остъклението, след това да получим разрешение и отново да остъклим балконите“, обясни Тодор Генков. Хората допълниха, че конкретно оплакване срещу балконите им няма - строителната дирекция се самосезирала след сигнал, че в кооперацията липсва гръмоотвод. Потърпевшите са потърсили помощ и от местната структура на ВМРО. Като контрареакция войводите обявиха, че до дни ще подадат сигнал в РДНСК за над 100 незаконни обекта в ромската махала „Максуда“.

„Нека законът се прилага с еднаква сила за всички“, заяви лидерът им Костадин Костадинов. Това не е първият случай, в който РДНСК във Варна иска да събаря незаконно остъклени тераси. Преди година Мария Манчева от кв. „Владиславово“ се размина на косъм от наказателната акция, но заради големия шум в медиите, терасата й остана непокътната.

Розалина

Димитрова