Съдът на ЕС наложи глоба на Полша от 1 милион евро на ден

Съдът на ЕС наложи глоба на Полша от 1 милион евро на ден | Свят | Tribune.bg

Причината е продължаващата работата на дисциплинарната колегия на съдиите на Върховния съд в страната

Съдът на Европейския съюз нареди Полша да плаща 1 млн. евро на ден на Европейската комисия (ЕК) за това, че не се съобрази с решенията на ЕС, изискващи промени в някои от нейните съдебни реформи, информира Евронюз.

Наказателните мерки ще бъдат в сила, докато Варшава не се съгласи да изпълни решението на Съда, издадено през юли, което разпореди незабавното спиране на дисциплинарната колегия на съдиите на Върховния съд и отмяна на вече взетите от нея решения относно отмяната на съдебните имунитет.

След като многократните призиви към Полша да се съобрази с решението от юли бяха игнорирани, Брюксел поиска от Люксембург да налага ежедневни глоби, последната и най-радикална стъпка от процедурата за нарушение.

Дисциплинарната колегия е орган, на който управляващата партия предоставя правомощието да наказва съдиите. Много полски съдии разглеждат съда като инструмент за натиск върху съдиите да се произнасят в полза на управляващите.

Затова съдът на ЕС разпореди органът да бъде спрян.

Ежедневните глоби ще се приспадат от еврофондовете, които Полша периодично получава. Страната е най-големият получател на средства от ЕС, като е получила над 18 милиарда евро през 2020 г.

Полските власти определиха решението като узурпация и изнудване. Това написа Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието на републиката в Twitter.

„Съдът на Европейския съюз напълно пренебрегва полската конституция и решенията на Конституционния съд. Той действа извън своята компетентност и злоупотребява с налагането на парични глоби и временни мерки“, пише той.