Сън в лятната нощ: Беля-не

Не е по Шекспир

Николай Флоров

Снощи на заспиване чух по радиото следното извънредно съобщение:

«Драги слушатели, прекъсваме нашето предаване, за да ви съобщим една изключителна новина. От Свищов току-що ни съобщиха, че силно земетресение от девета степен с център между Букурещ и Свищов е разтресло целия дунавски район между двете страни. Срутени са неопределен брой сгради. Има много жертви. На места има пожари. Опитваме се да се свържем с местните власти, но връзките са прекъснати. Търсим начини за радиовръзка с русенското военно поделение, което по непотвърдени и изолирани съобщения в тоя късен нощен час е вдигнато по тревога и чака в пълна бойна готовност. 

От района на АЕЦ Белене местни радиолюбители ни съобщават за силна експлозия, която засега е по неизвестни причини. В АЕЦ в момента има пожар и трябва да се очаква изтичане на радиация. Свързахме се по телефона с господин В.Н., специалист по атомна енергия, който ни увери, че по всяка вероятност трябва да се очаква че е започнало пренагряване  на ураниевите пръти в реактора и след експлозията никой не е в състояние да ги охлади. Ако това е така, започнала е радиация и целия район на Северна България и Южна Румъния трябва по спешност да бъде евакуиран – българското население на юг от Балкана, а румънското нагоре към Карпатите. Това е огромна операция и ние не знаем дали някой е в състояние да я организира.

Вече имаме запитвания от чужбина какво става и какво знаем за случая. Най-тревожното е, че от американското посолство ни съобщават за огромно нажежено зарево, забелязано от спътник, чийто произход може да е само от ядрена реакция извън контрол.

В министерството на енергетиката все още няма никой и ние установихме връзка само с дежурния нощен пазач. Вероятно министъра още спи и някой трябва да го събуди.

От Букурещ ни се обаждат в паника и искат да знаят какво става. За такива спешни случаи населението трябва по възможност да е готово с топли дрехи и да се придвижи колкото може по-бързо далече от района на станцията, докато съответните органи организират помощни операции. 

Предишната власт на Бойко Борисов ни уверяваше, че АЕЦ Белене е способна да издържи земетресение от девета степен, но избягваше да отговори какво би станало ако не издържи. Освен това в договора с руската страна се предвиждаше да бъдат внесени руснаци-камикадзета, които срещу 12,000 долара на час, както в Чернобил, щяха да се жертват и да затрупат с бетон прегретия реактор за вечни времена. 

За тия, които не са в състояние да се евакуират от района, мерките предвиждат да търсят подслон в подземни гаражи на бетонни сгради колкото е възможно по-дълбоко под земята и да чакат помощ.

Ще ви осведомяваме за всяка промяна в това изключително събитие.»

Е да, ама дори и след такова съобщение на мен очите ми се затваряха непреодолимо, казах си че съм далеч, че не ми пука и блажено заспах.

https://kafeneto.wordpress.com/