Със специалното съдействие на бургаския кмет

Димитър Николов помага по различни начини за строежа, а думата контрол е забравена

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/04/22/2747720_sus_specialnoto_sudeistvie_na_burgaskiia_kmet/?fbclid=IwAR37HhNmrlR2OlmS1CHtI_Y4fgtBWBxx20cIbqUPm-GhYfAb2OPJZkQlEsQ

 

В тази глава: Община Бургас се грижи за необезпокояваното изграждане на сарая, като ограничава достъпа до имота. Строителните разрешитлени са издадени за рекордно кратки срокове, а автор на проекта е известният от "Дюнигейт" архитект Калин Тихолов, който замалко да стане министър в кабинета "Орешарски". В момента кметът на Бургас търси заем, с който да изгради канализация и водопровод за Росенец.

Отделянето на парцелите около нос Чукалята и разработването на подробен устройствен план (ПУП) започва две години преди "Хермес Солар" да купи имота. През април 2012 г. свързаната с "Лукойл" фирма "Стрейтлайн" прави искане до Община Бургас за изготвяне на ПУП, който обхваща терените на Чукалята, тези около източната страна на нефтената база и пътя, отвеждащ до носа.

Взето присърце искане

Срещу отговарящото на искането предложение на кмета Димитър Николов (от ГЕРБ) се противопоставя тогавашният областен управител Константин Гребенаров (също от ГЕРБ). Той обръща внимание, че начинът, по който са определени границите на парцелите, на практика блокира достъпа до държавен имот - пристанището на нос Чукалята. Възраженията на Гребенаров не са взети предвид, а изолацията му в ГЕРБ се задълбочава, след като година по-рано Цветан Цветанов отказа да подкрепи кандидатурата му за кмет на Созопол и партията застана зад противоречивия Панайот Рейзи.

"Нямам спомен за този случай. Това е рутинна процедура и явно отделът за държавна собственост си е свършил работата, като се е опитал да защити държавния интерес. Между другото винаги, когато е имало спор между областна управа и местна власт, сме излизали прави", коментира Константин Гребенаров пред "Капитал".

В края на март 2013 г., месец след като първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, бургаският кмет Николов внася предложение до общинския съвет за одобряване на план за регулация и застрояване с отредени 18 различни поземлени имота. Сред тях са и двата, върху които е разположен сараят. Единият е със статут "за водна спортна база", а другият - "за водна спортна база и брегоукрепване." В края на годината новите терени са вписани в Имотния регистър.

Така общинският съвет в Бургас (доминиран от ГЕРБ) приема предложения от "Стрейтлайн" устройствен план на лесопарка "Росенец" и така блокира достъпа до носа. Година по-късно - през март 2014 г., свързаната с "Лукойл" фирма продава имота на "Хермес Солар".

Светкавично "да" от РИОСВ

В края на май 2014 г. "Хермес Солар" подава заявление до Регионалната инспекция по околната реда и водите в Бургас с инвестиционно предложение "Изграждане на сграда за водна спортна база и басейн". РИОСВ е под шапката на екоминистерството, което от години е под контрола на ДПС - повечето официално. За по-малко от седем работни дни директорът на инспекцията Антоний Иванов изготвя становище, че не е необходима процедура по оценка за въздействие на околната среда, в което е записал: "Обектът попада в защитена зона Бакърлъка за опазване на дивите птици, но инвестиционното предложение "не е в противоречие" с режима й, както и че при реализацията му "няма вероятност от отрицателно въздействие върху посочената по-горе защитена зона".

И разрешително за строеж

Две седмици по-късно фирмата подава документи до общината за издаване на разрешение за строителство на "сграда за водна спортна база". Проектант е арх. Калин Тихолов, който година по-рано беше предложен от ДПС за министър на новоизобретеното в кабинета "Орешарски" министерство на инвестиционното проектиране, но заради силната обществена реакция кандидатурата му беше оттеглена. Арх. Тихолов е водил листата за общински съветници на ДПС в Несебър. Той е автор и на предизвикалите скандали устройствени планове на Царево и Несебър и е един от основните герои в избухналия в началото на 2013 г. "Дюнигейт"

Скоростта, с която община Бургас издава строителните книжа за проекта на "Хермес Солар", също е впечатляваща - точно след седем работни дни е дадена зелена светлина пред строежа, който е възложен на "Главболагстрой".