Съчетание с ленти

 Предсрочни избори са малко вероятни, както и подаръци за българските граждани, смята д-р Марко Арндт от „Конрад Аденауер“.2012 няма да е годината на решителни реформи в България, а на новия сезон на „Борисов-Строител”. Предсрочни избори са малко вероятни, както и подаръци за българските граждани, смята д-р Марко Арндт от „Конрад Аденауер“.

Премиерът Борисов знае добре, че партията му няма да получи друг шанс да управлява удобно и с малцинство в парламента.

„Единствено някакъв много тежък управленски крах или непредвидено събитие може да измести развитието на нещата в друга посока”, счита шефът на бюрото на близката до германските християндемократи фондация.

Д-р Арндт отхвърля прогнозите на редица български политолози за неизбежността на предсрочния вот през настоящата година.

„Успехът на ГЕРБ на миналогодишните избори говори както за подкрепа за политиката на правителството, така и за недоверие, че другите партии са в състояние да се справят по-добре, ако вземат властта. В България все по-отчетливо се утвърждава триполюсен политически модел, при който сцената е поделена между десните партии, ДПС в центъра и БСП вляво”, счита германският експерт.

Реформите ще почакат

Според д-р Марко Арндт през 2012 българите ще продължат да наблюдават откриването на обекти от страна на премиера Борисов и неговите министри.

„Правителството вече няма време да извърши още от нужните на България болезнени реформи. Само година и половина делят управляващите от редовните избори през 2013-та, а в Европа няма правителство, което да прави болезнени реформи преди избори.”

При преполовен управленски мандат правителството вече няма време за нови „жестокости”, убеден е д-р Арндт. Той дава пример с пенсионната реформа - в България бе решено, че възрастта за пенсиониране ще се вдига с по четири месеца всяка година, докато Германия възприе по-лек вариант: всяка година с месец до 67 години за мъжете и 65 за жените.

И тази година без подаръци

Липсата на перспектива за предсрочни избори и кризата ще оставят и тази година българите без подаръци от страна на управляващите. Правителството ще продължи политиката си на „финансова стабилност на всяка цена”, което означава, че няма да има скок в благосъстоянието, смята д-р Арндт.

„В същото време Борисов и колегите му в правителството по никакъв начин няма да търсят конфликти с профсъюзите и останалите влиятелни организации в страната. Това не се прави пред избори”, категоричен е германският експерт.

Той не отрича, че животът в България е тежък, но е за предпочитане, благосъстоянието на хората да расте макар и бавно, отколкото страната да изпадне в състоянието на една Гърция.

Надявам се, че през настоящата година германо-българските отношения ще останат на сегашното си отлично равнище. За това несъмнено ще допринесе и удачният ход, който българите направиха с избора на новия си президент Росен Плевнелиев. Той зае непримирима позиция по отношение на посланиците-сътрудници на Държавна сигурност. Българският посланик в Германия бе отзован и се подготвя назначението на неговия приемник, казва специално за „Дойче Веле” шефът на софийското бюро фондация „Аденауер” д-р Марко Арндт.

Дойче Веле