You are here

Съюзът на съдиите отново скочи срещу Цветанов

Съюзът на съдиите отново скочи срещу ЦветановОт Съюза на съдиите в България(ССБ), в който членуват близо 1000 магистрати, за пореден път изразиха възмущението си от действията на МВР. В становище, по повод акцията на полицията носеща името на съдия Ралица Манолова, изготвено от Общото събрание на съюза, съдиите изразяват безпокойството си от опасното насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт.

Преди дни полицията арестува Валентин Янев – Вальо Бореца и обяви, че операцията по ареста се нарича Р.А.Л.И.Ц.А. От МВР дадоха да се разбере, че са ядосани на съдия Ралица Манолова, защото е наложила мярка за неотклонение на Янев „домашен арест“, след което той се е укрил от органите на реда.

В становището на съдиите обаче припомнят, че мярката за неотклонение „домашен арест” на подсъдимия Валентин Янев е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд, включващ освен съдиите, между които и Ралица Манолова и трима граждани съдебни заседатели. Освен това прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка за неотклонение и не е протестирала определението на съда.

В становището си съдиите припомнят, че изпълнението на мярката „домашен арест” не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса.

Според ССБ операция „Р.А.Л.И.Ц.А” е опасен прецедент, който не може да отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал. С тази акция, според съюза, се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака.

В заключение съдиите пишат: „Такъв подход грубо нарушава независимостта на съда и на съдиите в България и поставя под съмнение справедливия процес на всеки гражданин, обвинен в престъпление“.

Междувременно председателят на ССБ Мирослава Тодорова още не я обявила официално дали има намерение да заведе дело за клевета срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. В серия свои изказвания от последните седмици Цветанов обвини съдия Тодорова, че защитава организираната престъпност. Той аргументира обвинението си като съобщи, че съдия Тодорова е забавила мотивите по дело срещу Васил Маникатов. По-късно Тодорова обясни, че е отсъдила 8 години затвор за Маникатов, а забавянето на мотивите на делото не е попречило на изтърпяването на наказанието му, защото по това време той е излежавал друга присъда.

ГЛАСОВЕ