С действията си управляващите влошават ситуацията около КОВИДа, защото съзнават че изпускат ситуацията и ще има тежки последствия.

Ilian Vasilev

 

С действията си управляващите влошават ситуацията около КОВИДа, защото съзнават че изпускат ситуацията и ще има тежки последствия. Гневът у хората расте, паниката също. За това Борисов се опитва да наложи наратива за "даваме всичко от себе си".
На осмия месец отново ще отпускат средства с които ТЕПЪРВА ще закупуват лекарства, тестове, ще увеличават заплати на лекари!?
Тепърва ще въоръжават с тестове и "оръжия" за реакция джипитата ни. На деветия месец от началото на кризата !? Но зад всички мерки не прозира системност, взаимна допълняемост, план за синергии. Голяма част от мерките взаимно се неутрализират, дори си вредят.
Примерно във всяка болница ще правят отделение за ковид, а това няма как да стане, освен за сметка на другите отделения. А там болните отиват "на майната си". Да спасим положението сега, пък майната им дългосрочните последици.
За това инфарктите и инсултите като проблем са с по-малък приоритет от ковид болните, при положение че последните не са спешни и в повечето случаи мога да се лекуват при домашни условия.
И тук опираме да логиката на системните мерки и мрежата, която липсва поради провала с дигитализацията на здравеопазването. Когато няма мрежа - инвидиуалните усилия остават самостойни, изолирани, често водят до преразход на средства, субоптимални траектории на личните и колективни усилия, с нетен негативен ефект. И хората, вместо съпричастни и информирани, се лутат между психически срив и свръхреакциите. Нещо като юруша в казармата - голяма енергия, големи усилия, а ефект нула. В добрия случай.
Ако имате електронно досие, ако имате електронна рецепта, ако имате свързаност между всички звена в отбраната срещу Ковид Вируса - днес реакциите щяха да бъдат много по-адекватни, бързи и ефективни при по-малък разход на средства.
Не 80, 800 милиона, 8 милиарда да хвърлите - накрая ще опрете до малкия брой инфекционисти, които не могат да огреят навсякъде /а това е дългосрочния ефект на отказа от реформи/, не могат същите инфекционисти да покрият и клиничните лаборатории за да могат да се правят масови тестове, нито могат да обвържат антигенни тестове, ПиСиАР, бързите тестове IgM/IgG в някаква система и логична съподчиненост. И накрая нито масов скрийнинг, нито масови ПиСиАри.
Няма и надежда информация, статистиката е "врата в полето".
Правим толкова тестове при 4000 хиляди души заразени на ден, колкото при 200 заразени. Писах много пъти, че нямаме капацитет, а бях критикуван, че може ли сме да направим 20 хиляди дори 50 хиляди. Можем ама друг път. Нито реактиви, нито лекари, нито капацитет, нито организация.
И медиите тотално и безкритично "клекнаха" пред страха и паниката.
За съжаление прогнозата ме не е добра, не за КОВИДА, а за разпада на държавността и за психичното здраве.
Като си помисля през какво сме минали като държава, войни, битки и пак се възраждаме, а тук някакъв вирус и всичко е в партер.
 
Фейсбук