С 62 на сто Хилари Клинтън спечели ТВ дебат с Тръмп

Двамата кандидат-президенти на САЩ в исторически ТВ дебат пред погледа на 100 млн. души

 

Претендентите на демократи и републиканци за президентския пост в САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп излязоха на сцената на нюйоркския университет "Хофстра" за първия пряк телевизионен дебат в надпреварата за висшия държавен пост в Белия дом. 

Събитието беше гледано от рекорден брой зрители - 100 млн. души. Още преди началото му събитието беше определено от мнозина като историческо по няколко причини.

 

 Първо, защото в преките президентски дебати ще участва за първи път жена. И второ, защото за първи път от началото на предизборната кампания двама от най-непопулярните кандидати за висшия държавен пост - при това в цялата история на страната - се изправят един срещу друг в дуел с неясен резултат.

Двамата опоненти демонстрираха сърдечно ръкостискане преди началото на 90-минутния дебата, който започна е 21 часа (местно време). Но приятелската атмосфера се пропука буквално едва минути по-късно, коментира faktor.bg.

Първият пряк президентски дебат между претендентите на демократи и републиканци в САЩ започна с висок тон и прекъсване от страна на Доналд Тръмп.

 

Тръмп и Клинтън размениха мнения за икономика, работни места, тероризъм и раса.

"Имам чувството, че след края на тази вечер ще бъда обвинявана за всичко, което се е случило", отговори Клинтън на една от нападките на Тръмп.

"Защо не", отговори ѝ бизнесменът с последвал отговор от кандидатката на демократите: "Да, защо не. Просто продължавай дебата като казваш несвързани неща".

Клинтън обвини Тръмп, че бизмесменът крие данъците си от обществото, а магнатът веднага я контрира със скандала с имейлите, които бившата първа дама изпращала от личен компютър с гриф "Строго секретно".

Тръмп обвини Клинтън, че няма да издържи да бъде президент, като намекна за здравословното ѝ състояние. Нападка, на която Клинтън отговори, че се чувства добре и че докато е била държавен секретар е била в 112 държави.

И за двамата кандидати заложеното на карта бе много, твърдят експертите. Натискът върху Клинтън и Тръмп беше засилен допълнително от рекордния брой избиратели, които наблюдаваха първия пряк дебат между бившия държавен секретар на САЩ и ексцентричния бизнес магнат - близо 100 млн. американци.

Първият сблъсък бе за икономиката на страната. Нюйоркският магнат стана агресивен, когато беше засегната темата за Транстихоокенаското споразумение (ТТП) и обърна внимание на непоследователната позиция на Хилари Клинтън по отношение на търговската сделка.

„Е, Доналд, знам, че живееш в своя собствена реалност“,отговори бившата първа дама на САЩ докато опитваше да обясни позицията си.

 

„Аз ще върна работни места. Вие не можете", заяви Тръмп след като двойката се сблъска по теми като търговия, данъци и държавна регулация.

В първия пряко предаван по телевизията дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп бе засегната и темата за расата, и особено полицейското насилие срещу чернокожи.

„Расата все определя твърде много“ неща като училища, жилища и как бива третиран човек от системата за наказателното правораздаване, подчерта бившата първа дама на САЩ. „Законът трябва да уважава всеки и всеки трябва да уважава закона“, допълни Клинтън.

На свой ред бизнес магнатът отбеляза, че „се нуждаем от закон и ред“, в противен случай „няма да имаме държава“. Тръмп призна, че мнозина афроамерикански и латиноамериканци в страната „живеят в ад“ и излизат на улицата, за да се измъкнат от него.

„Това страна, разкъсвана от война ли е? Какво правим?“, попита Тръмп в рамките на дебата, който е наблюдаван от рекорден брой американски граждани.

Хилари Клинтън обвини опонента си Доналд Тръмп в стартиране на политическата му кариера на база „расистка“ теория за гражданството на държавния глава Барак Обама.

„Не мога да отхвърля това лесно. Той наистина започна политическата си дейност въз основа на тази расистка лъжа, че първият ни чернокож президент не е американски гражданин", заяви бившият държавен секретар на САЩ.

По отношение на външната политика двамата претентенди за президентския пост също сблъскаха гледните си точки, разменяйки взаимни обвинения за редица международни проблеми, включително ситуацията в Близкия Изток и войната на САЩ в Ирак.

В рамките на първия пряк дебат между претендентите за президентския пост в САЩ републиканецът Доналд Тръмп защити предишните си коментари, с които постави под въпрос дългогодишните съюзи на Вашингтон.

„Не можем да бъдем полицай на света, не можем да защитаваме всички страни, когато те не ни се отплащат с това, от което имаме нужда“, заяви американският милиардер по време на напрегнатия дебат.

Тръмп не пропусна да отбележи, че опонентът му Хилари Клинтън няма необходимата издръжливост за поста на държавен глава. След като бившата първа дама на страната се усмихна, републиканецът допълни, че тя няма издръжливостта да се изправи срещу Саудитска Арабия.

„Хилари има опит. Но това е лош опит“, отвърна Тръмп. Последният въпрос, отправен към претендентите за поста в Белия дом Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, бе дали ще приемат вота на американските граждани.

Хилари Клинтън заяви, че вярва в демокрацията и призова хората да гласуват така, сякаш бъдещето им зависи от това.

Тръмп напомни за възможността от изборни измами, но след това завърши, подчертавайки, че ако трябва да победи Клинтън, то тогава той би я подкрепил.

http://avantage.bg/