You are here

Таксата при джипито става 4,20 лева?

Обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата ще доведе до по-голям финансов ресурс за тези, които трябва да оказват медицинска помощ.

"От него ще се възползват не са само общопрактикуващите лекари, а и специалистите в извънболничната помощ, ще се засегнат и плащанията към болницата за дните, в които пациентите са хоспитализирани", съобщи заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова пред БНР.

По думите й хората ще се замислят, ако таксата стане 4,20 лева, дали да отидат при личния си лекар.

"Има доста голяма група пациенти, които не плащат потребителска такса. Това са хората с решение ТЕЛК, децата, а пенсионерите - доплащат. Този, който ги освобождава, той да заплаща и да компенсира това неплащане към лечебните заведения", каза още тя. 

"В момента от Лекарския съюз изготвят предложения за промени в Закона за здравното осигуряване", заяви още д-р Павлова и допълни: 

"Държавата не превежда цялата сума за здравните осигуровки за лицата, освободени от такава – безработните, децата, студентите и т.н." Според д-р Павлова трябва да има основен и допълнителен здравен пакет, но те да бъдат с различно финансиране.

http://www.faktor.bg/