Талин изгони организатора на марша на Безсмъртния полк в Естония

https://offnews.bg/sviat/talin-izgoni-organizatora-na-marsha-na-bezsmart...

Естония депортира организатора на марша Безсмъртния полк на своя територия Алексей Есаков, съобщи Естонската служба за вътрешна сигурност (KaPo).

„Непредизвикана война на Русия в Украйна беше предшествана от системно и дългосрочно разпалване на омраза. Ние приемаме тази заплаха много сериозно. Днес Естония изгони руския гражданин и дългогодишен провокатор Алексей Есаков.“ – заявиха официално от КаРо в профила си в Туитър и показаха снимки с напускането на страната от Есаков.

Депортираният е гражданин на РФ, член на ръководството на нестопанската обществена организация „Руските съотечественици на Европа“. В свои изказвания след 24 февруари 2022 Есаков оправдаваше руската агресия в Украйна, според КаРо има данни, че е замесен в контрабанда в Източна Украйна.

Посолството на Руската федерация в Талин съобщи, че тази година маршът на т. н. Безсмъртен полк ще се проведе онлайн по интернет. Властите на балтийската държава обявиха за забрана, считано от 26 април до 10 май на публичните събрания с използване на враждебна символика, за каквато се смятат георгиевските лентички, буквата Z, флаговете на Русия и СССР, както и съветската военна униформа.