Тежки обвинения срещу Кристалина Георгиева: манипулирала ли е в полза на Китай?

Сериозни обвинения срещу Кристалина Георгиева: независимо разследване твърди, че по време на работата си в Световната банка Георгиева е оказвала натиск в полза на Китай. Казва се още, че роля е изиграл и Симеон Дянков.

Българката Кристалина Георгиева, която днес оглавява Международния валутен фонд (МВФ), се озова в центъра на сериозен скандал: твърди се, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева е оказвала натиск в полза на Китай. Тези обвинения се съдържат в независим доклад, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale по поръчка на Световната банка. В същия доклад се твърди още, че ключова роля е изиграл и бившият български финансов министър Симеон Дянков.

 

Неправомерен натиск?

По-конкретно обвиненията гласят следното: през 2018 година ръководителите на Световната банка, сред които и тогавашният изпълнителен директор Кристалина Георгиева, са упражнили неправомерен натиск, за да повишат рейтинга на Китай в класацията "Doing Business". Според методологията на класацията Kитaй e тpябвaлo дa бъдe поставен на 85-o мяcтo. Вмecтo тoвa aзиaтcĸaтa дъpжaвa e билa класирана нa 78-а позиция. В резултат от разкритията Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на годишната класация.

В доклада на WilmerHale се твърди, че натискът за подобряване на китайските показатели е бил оказан в момент, когато банката е търсила подкрепата на Китай за увеличаване на капитала си. В разследването се твърди също така, че Кристалина Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа, изготвящ класацията, за да получи разпечатка на класацията с вече подобрените показатели и за да му благодари, че е помогнал за "разрешаването на проблема".

Георгиева отхвърля обвиненията

Междувременно от офиса на Кристалина Георгиева заявиха, че тя изразява несъгласие с констатациите в доклада. "Вече проведох предварителни консултации със съвета на директорите на МВФ по този въпрос", гласи изявлението на Георгиева.

Тежки обвинения срещу Кристалина Георгиева: манипулирала ли е в полза на Китай? | Новини и анализи по международни теми | DW | 17.09.2021