Тези бомби летят ли в момента срещу украинци? Страните от ЕС доставят оръжия на Русия в заобикаляне на закона

Част от военно оборудване, внесено от Европа в Русия, вече е забелязано на украинска земя

От 2014 г. Русия продължи да купува огромни количества оръжия от европейски доставчици. Въпреки съществуващото ембарго, до 2020 г. страната-агресор успя да „забогатее“ с вносни ракети, снаряди, бомби, торпеда, коли и дори кораби, които в момента се използват във войната срещу Украйна .

Това е оценката на действията на Европейския съюз и Русия от разследващи журналисти от Investigate Europe .

Според изданието преди по-малко от година руската армия е била предоставена от военната индустрия на Европейския съюз. Около една трета от страните-членки на ЕС са изнасяли оръжие за Русия, според официалната работна група на Съвета за износ на традиционни оръжия (COARM).

Военна техника е доставяна в Русия от Австрия, Италия, Франция, Германия, България, Хърватия, Финландия, Чехия, Испания и Словакия. И това е въпреки официалното ембарго за продажба на оръжия на руската армия, което е в сила от 2014 г. след анексирането на Крим и окупацията на Донбас.

 

Трябва да се отбележи, че общо за поне шест години Европа е спечелила около 346 милиона евро от продажбата на оръжие на Русия. Най-много "помагаха" Франция и Германия.

Броят на оръжията, продадени на Русия от страните от ЕСБроят на оръжията, продадени на Русия от страните от ЕС

Какво е включено в оборудването, получено от Русия? Торпеда, оръдия, ракети, различни снаряди, както и бойни превозни средства и дори кораби. В Украйна вече са отбелязани някакви пари - например италиански автомобил IVECO, който Русия се опита да покрие с името "Lynx".