Тези които легитимират паметника и окупацията ни от Червената армия, признават за легитимна и окупация на Крим от Русия. И по тази тема Радев и Борисов са практически на едно мнение.

Ilian Vasilev

 

Президентът маркира червената линия на своята еманципация от Кремъл - днес заявил, че е против преместването на ПСА, защото като всеки паметник и той бил свидетел на времето си.
Това че БСП отново са притихнали по живковски си е техен проблем, но БСП никога не са изразявали мнението на повечето софиянци.
И точно на кое време е изразител ПСА, та трябва да го пазим?
Да започна с това, че Борисов е в същата лига, вероятно поради това и Радев е сметнал, че точно по тази тема Бившият не може да го надцака.
Има всякакви паметници, но има и такива които унижават, защото стърчат над националната памет и националните герои, именно за да демонстрират подчиненост на България на Русия. В същност доказателството е и във вчерашните думи на Румен Радев, които ТАСС цитира обилно, че е против преместването на паметника.
Премахването на ПСА е като аборт след изнасилване. Той е символ не само на разделението на нацията, на безправието които лиши от живот, богатство много честни и достойни българи, даде възможност на тогавашни калинки, точно както това сториха по време на Борисовото управление да упраляват в интерес на чужда сила. ПСА е причината не само за тези 45 години тоталитарна власт, но и на тези 30 години катастрофирал преход, който ни остави на последно място в Европа по практически всички показатели които маркират благоденствие, сигурност, развитие и перспектива - и като индивиди и като нация.
Еманципацията ни от Русия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минава през преместването и на ПСА и на другите символи на окупацията ни - като паметника на Альоша и неговите аналози в големите и малки български градове. Най-високите паметници, най-централните улици трябва да бъдат на българските герои от историята ни. Без тези приоритети в общественото и личното само съзнание ние няма да сме завършили процеса на изграждането си като нация.
Тъй като по понятни причини имам знания по темата - не, няма никакви международни договори, които да ни задължавата да пазим този паметник. Той няма статут на военен паметник и никакъв двустранен договор не може да препятства преместването му, ако има воля за това.
Още по-недостойно е това мнение да идва от държавния ни глава, от генерал от българската армия, тази същата армия, в която високия пример и морал се дава от истинските герио, водили реални битки, като генерал Иван Колев, генерал Владимир Вазов и стотици други генерали и офицери, които никога не са поставяли пред България и нейните герои преклонението си пред други царе и генерали.
Именно защото Борисов и Радев са на едно мнение, това е именно Статуквото, след като Бившия 15 години блокира решение на СОС от 1993 година, заявявам категоричното си несъгласие с колянопреклонната позиция на Румен Радев.
Време е софиянци да се произнесат и на обвързващ референдум по темата, защото очевидно няма достатъчно държавни мъже които да поемат отговорност.
Никога няма да се примиря че най-високия паметник в столицата е на чужд войник с оръжие насочено срещу нас, за да напомни че винаги може да се върне.
И още един паралел - тези които легитимират паметника и окупацията ни от Червената армия, признават за легитимна и окупация на Крим от Русия. И по тази тема Радев и Борисов са практически на едно мнение.
 
Фейсбук