Тези места напомнят за мрачното минало на Берлин

Берлинската стена падна преди 28 години. Източен и Западен Берлин отново станаха едно цяло. И днес обаче много места напомнят за разделението и мрачното минало на германската столица. Вижте ги в нашата фотогалерия: 

 

 • Когато Берлин беше разделен на две

  "East Side Gallery"

  Край река Шпрее в Берлин е запазен сегмент от Берлинската стена с дължина 1316 метра. Мястото се нарича "Еast Side Gallery" и минава за най-дългата галерия на открито в света. През 1990 парчето стена бе изрисувано от известни чуждестранни творци. То илюстрира лични съдби, желания и мечти. Общо 101 картини показват пътя към свободата и радостта от падането на Стената. 

   

  Мемориалът Берлинска стена

  Никъде другаде бившата "зона на смъртта" не може да се усети толкова осезаемо, колкото тук край Бернауер Щрасе: около 80 метра от автентичните гранични съоръжения и охранителната кула днес са превърнати в мемориал, напомнящ за разделението на Германия и за жертвите, загинали край Стената.

   

  По следите на Стената

  Стената в Берлин отдавна е изчезнала. Изтокът и Западът междувременно са едно неделимо цяло. В центъра на града обаче и днес специални ивици в уличната настилка напомнят за местата, на които някога се издигаше Берлинската стена.

   

  Checkpoint Charlie

  Този бивш гранично-пропускателен пункт е сред най-известните забележителности на германската столица. През него едно време са преминавали само чужденци и дипломати. Малко след издигането на Стената, през октомври 1961 на това място се стига да първа сериозна конфронтация: едни срещу други се изправят съветски и американски танкове. Ситуацията замалко не довежда до нова война.

   

  "Дворецът на сълзите"

  На това място е имало сърцераздирателни сцени на раздели. Хиляди са преминавали ежедневно през граничния пункт на "Фридрихщрасе", наричан "Дворец на сълзите". Бившето хале до границата е станало символ за разделите на близки роднини и познати. Посетителите днес могат да разгледат оригинални кабини на граничните войски и да се запознаят с начина, по който е ставала проверката на документите.

   

  Мемориалът Хоеншьонхаузен

  През 1994 бившият затвор на ЩАЗИ е превърнат в мемориал за жертвите на комунистическия режим. Посетителите могат да разгледат затворнически килии и да се запознаят с методите на разпит в бившата ГДР. Бивши политзатворници разказват за преживените от тях страдания на това ужасяващо място.

   

  Подслушвателната станция "Тойфелсберг"

  След Втората световна война тук са изхвърляли строителните отпадъци от разрушените сгради. Оформило се истинско възвишение – най-високото място в цял Западен Берлин, наричано "Тойфелсберг" (от немски: дяволски връх). Тук по времето на Студената война американците създават свое съоръжение с техника, която прихваща, подслушва и заглушава радиосигналите в Източния блок.

   

  Мостът на шпионите

  Размяна на агенти действително е имало и то не само в трилърите за шпиони. На моста, свързващ Берлин и Потсдам, подобна размяна е била извършвана точно три пъти. Стивън Спилбърг използва историческото място като кулиса за своя филм "Bridge of Spies" (Мостът на шпионите).

   

  Музеят на шпионажа

  Интерактивният музей в непосредствена близост до "Потсдамер Плац" отвежда посетителите в света на шпионажа. Особено място е отредено на периода на Студената война. Сред изложените там над 300 експоната има един Трабант с вградена камера с инфрачервени лъчи.

   

  Пътят на стената

  Навремето Стената се е извивала на общо 160 километра в и около Берлин. Тези черешови дръвчета, дарени от Япония, всяка пролет цъфтят по протежението на един участък от стената в квартал Панко – там, където в съдбоносната нощ на 9 ноември 1989 година се отваря първият граничен пункт за преминаване на Запад.

  http://www.dw.com/bg/тези-места-напомнят-за-мрачното-минало-на-берлин/a-41312771