#ТЕРАСАГЕЙТ: НАЗНАЧИХА СПАСИЛИЯ БАРБЕКЮТО НА ПАЦО ЗА ШЕФ НА ДНСК

Написано от Николай Марченко, Биволъ

https://bivol.bg/%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b9%...

Кариерен скок за уволнения заради покрива на ексшефа на КПКОНПИ арх. Влади Калинов

 

Уволненият със скандал бивш директор на “Общински строителен контрол” към Столична Община арх. Влади Калинов е назначен тихомълком за началник на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).  Това показа справка на “Биволъ” в списъка с ръководството в официалния сайт на ДНСК (виж долу).

По-рано през деня сайтът Lupa.bg спомена за евентуалното назначение по информация на свои неназовани източници. По-късно в централната си емисия БНТ индиректно потвърди информацията, след като спомена името на архитекта, който днес (20 май 2021 г.) в новото си качество вече е присъствал на работно съвещание със столичната градоначалничка Йорданка Фандъкова.

Влади Калинов беше дългогодишен директор на дирекция “Общински строителен контрол” в Столичната община, но през 2019 г. напусна поста заради скандала със застрояването на терасата-покрив на вече бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, известен още като Пацо Терасата.

Последният е станал известен покрай разкрития от “Биволъ” скандал Апартаментгейт със собствения стил – барбекю на незаконната тераса. Случаят с незаконната постройка на топ-прокурора бе кръстен от медията ни на ТерасаГейт.

Припомняме, че през юни 2019 г. Влади Калинов се оттегля след личен разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова. Според медиите, тя не останала удовлетворена от обясненията му защо е прекратил процедурата по издаване на заповед за премахване на построените без строителни книжа навеси на терасата в апартамента на Пацо Терасата.

Направете и Пацо посланик!

Арх. Влади Калинов вече е “началник” на ДНСК (Скрийншот: “Биволъ”)

До момента няма информация кой е предложил скандалния архитект за тази отговорна длъжност начело на строителния контрол на Република България.

“Биволъ” призовава ресорния служебен министър арх. Виолета Комитова да направи проверка кой е предложил съответното лице за поста. И също така да се запознае по-обстойно с биографията на този дългогодишен покровител на незаконните строителни обекти в столицата.

Медията ни също така призовава служебния министър-председател Стефан Янев да провери по какъв начин се предлагат лица със съмнителна професионална репутация за най-отговорните длъжности в държавната администрация.

В случай, че служебното правителство няма да пожелае да се заеме с лицето Влади Калинов, предлагаме на идното заседание на кабинета да обсъдят и повишение на бившия топ прокурор Пламен Георгиев. От консул на Република България във Валенсия, назначен по лично предложение на експремиера Бойко Борисов, да го издигнат направо до Посланик на България в Кралство Испания.

Можем да сме сигурни, че в това си качество господин Георгиев ще направи всичко възможно да съдейства на испанската полиция в разследването по случая БарселонаГейт, по който многократно е споменаван бившият министър-председател Бойко Борисов.

Припомняме, че арх. Влади Калинов лично спаси барбекюто на покрива на тогавашния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. За което се е разделил с поста чрез уволнение.

Влади Калинов е заемал постовете начело на строителния контрол в София по време на последните трима кмета: Стефан Софиянски, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Граждани за европейското презастрояване в България…

Също така е действал според заветите на лидера на ГЕРБ “Работа, работа, работа!” по време на поне трима главни архитекти, които са му били преки ръководители –  Стоян Янев, Петър Диков и Здравко Здравков.

Вестник “Капитал” писа през 2019 г., че “при овакантяването на мястото през 2016 г. той беше основен конкурент на Здравко Здравков за поста” (на главен архитект на София).

Изданието припомня, че Влади Калинов е заемал длъжността директор на “Общински строителен контрол”, от първите месеци на встъпването в длъжност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като кмет (2005 – 2009).

Очевидно близостта му с доскорошния министър-председател, известен и с прякора си “Буда”, е едно от обясненията за блестящата му кариера в общинските и държавни институции. “В биографията му има и период като главен архитект в Банкя”, писа още “Капитал” за новоназначения шеф на ДНСК.

Но това не е единствената му поява в ключовите корупционни скандали в България от последните години. “Заради ключовата му позиция в строителството в столицата не беше изненадващо, че името му протече в записите по делото за подкуп срещу бившия кмет на район “Младост” Десислава Иванчева”, гласи статията на “Капитал” от 2019 г.

“Строителят на капитализма” пое Строителния контрол…(Скрийншот от в. Капитал”, 2019)

Тогава според вестника изнудваният строителен предприемач Александър Ваклин споменава на посредника, че “вече веднъж му се е случвало” да “му искат пари от името на арх. Влади Калинов”. Тогава архитектът не е коментирал тази информация под претекста на това, че се провежда разследване.

Главна снимка: Агенция БГНЕС