You are here

ТЕРЕЗА МЕЙ: АКО ДО СРЯДА РУСИЯ НЕ ПРЕДСТАВИ ДОСТОВЕРНО ОБЯСНЕНИЕ, ЩЕ СМЕТНЕМ ЧЕ ТЯ Е ИЗВЪРШИЛА АТАКА НАД БРИТАНИЯ

 

Йордан Цалов

Вече е ясно, че г-н Скрипал е отровен с „нервен агент“ от военен вид, който се произвежда единствено от Русия, заяви днес Тереза Мей в камарата на общините по повод опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал.

Има две възможности за извършеният акт, категорична е Мей: Пряко действие от страна на Русия или Кремъл е изгубил контрол върху „нервният агент“.

 

Посланикът на Русия е бил призован днес пред вътрешният министър, за да обясни кой от двата сценария е.“

Великобритания настоява Русия незававно да предостави информация, за това как съхранява своите химически оръжия.

Сряда – ако няма достоверен отговор, ще заключим, че това е пряка атака от страна на Русия.

„Това не е просто престъпление срещу сем. Скрипал, това е жесток акт на атака над Обединеното кралство и невинни души станаха жертва.“

„Като нация, която вярва в справедливостта и върховенството на правото сме длъжни да дадем време на разследването да

Днес Тереза Мей проведе среща на Съвета по национална сигурност, на който е било обсъдено продължаващото разследване срещу опита за убийство с химическо оръжие на двойният агент Сергей Скрипал.

Скрипал и дъщеря му бяха нападнати в Солзбъри, Великобритания с „нервен агент“ – химическо оръжие – използвано от края на Втората световна война за множество покушения. Нервният агент прекратява правилното функциониране на нервната система и смъртта може да настъпи за минути.

При покушението пострадаха 21 души и трима души остават в критично състояние.

Сергей Скрипал е бил шпионин – двоен агент, работил за руското военно разузнаване ГРУ, но впоследствие „сменил отбора“ и разкрива самоличноста на няколко руски шпиони на британските служби MI6.

Руснаците го разкриват и залавят и през 2006 г. е осъден на 13 години затвор. През 2010 г. обаче Москва и Вашингтон постигат споразумение да разменят няколко западни шпиони, сред които е и Скрипал, за 10 руски, задържани от ФБР. Оттам Скрипал се връща във Великобритания и през последните години е преподавал лекции за руския шпионаж и ГРУ. Той също така е сътрудничел на частната разузнавателна фирма Orbis, изготвила досието за връзки на Тръмп с Русия.