Те идват и вият за нов 9-ти септември…

М. Вешим, Стършел

В следобеда на 4 май, когато бе обявено, че  Паметника на солдата с автомата ще се опакова с български и украински знамена, минах през Княжевската градина. И видях една наежена група, заела позиция, да брани МОЧА /монумент на освободителната червена армия/.

Повечето „бранители” бяха млади, здрави „бичмета”, с вид на мутри, по-късно в новините разбрах, че били от движение „Русофили”.

Тия яки  русофили бяха подкрепяни от „възродителите” на Копейкин – бойната им група  развяваше български и руски флагове, както и знамето на „Възраждане”.

„Бранителите”  бяха оборудвани с озвучителна уредба и по нея произнасяха пламенни речи  – леле, какво ми чу ухото!

Ораторите прославяха руското оръжие /което в момента убиваше украински мирни граждани, стар­ци,  жени и деца/, те клеймяха Евросъюза и НАТО /към които на хартия и България се числи/, призоваваха Путин да ликвидира Украйна /такава държава не трябва да съществува/ и /обърнете внимание!/ да не спира дотам, а да продължава напред  – и тук,  у нас, го чакаме, заедно с армията му, за да ни освободи за пореден път от „еврогейско” робство…

Такива речи по наказателния кодекс могат да се тълкуват като национално предателство или престъпление срещу мира, призиви за война, за държавен преврат, за насилствена смяна на властта…

Би трябвало за  такива милитаристични лозунги прокуратурата да вземе мерки, а полицията да сложи белезници на ораторите.

Обаче полицията /която присъстваше там в изобилие/ нямаше никакво намерение да се намесва. Униформените бяха направили кордон, за да отделят двете групи граждани – „бранителите” и „опаковачите” на Паметника, като ясно личеше, че властта няма да позволи достъп до  бронзовите фигури… Макар за събитието „опаковане” да имаше предварително разрешение от столичното кметство.

Така „русофили” и „копейкинци”, с помощ­та на българската полиция, успяха да опазят МОЧА чист и антивоенно неопетнен, без нито едно българско или украинско знаме. Впрочем – няколко  мутри от „бранителите” стъпкаха демонстративно украински флаг – полицаите пак гледаха бездействено и невъзмутимо.

Така, с ръце в джобовете,  са зяпали униформените и на следващия ден, когато двама депутати-„копейкинци” докараха  вишка пред общината и свалиха украинското знаме от балкона – там то е било поставено с решение на столичните общинари.

Като символ на съпричастие украински флагове се развяват в много европейски градове – лично ги видях на обществени сгради в Рим и Флоренция, а по телевизията ни ги показаха на кметството в Мюнхен и на други места из Европа.

Пък у нас Копейкин  не дава.

А полицията дава на Копейкин да прави, каквото си науми.

„Русофилите” и „възродителите” не се спряха дотук – няколко вечери техни „бичмета” в паравоенни униформи дежурят на нощна стража около МОЧА, охранявани от полицейски коли – да не би любимият им „Шпагин” да осъм­не с някой графит на 9 май, когато организирано пред него проруско шествие ще се кланя, ще вее  байраци и ще слави Путин и  неговите оръжия…

Когато  Русия нахлу в Украйна, няколко български младежи – още ученици, написаха антивоенни лозунги върху МОЧА и изразиха гражданска позиция.

За позицията си бяха арестувани и прекараха цяла нощ в първо районно.

Тогава полицията се задейства безотказно.

А сега – отказва да действа срещу мутри в полувоенни униформи.

От години ДАНС и другите ни специални служби се правят,че не знаят за паравоенните формирования „Васил Левски” и „Шипка”, обявили се за „народно опълчение”.

Те отдавна действат у нас като явна „пета колона”, без да крият руската си връзка. При едно от посещенията на „Нощните вълци”, любимите рокери  на Путин, нашите паравоенни „опълчен­ци”  разгониха и биха мирни граждани, излезли на протест.

Прокуратурата  не се задейства – нито тогава, нито сега.

Министърът на вътрешните работи, многоимотният Бойко Рашков, си трае и не отговаря за действията на подчинените му полицаи. За него не е чудно да се прави на разсеян – нали си е милиционер по природа и позитанец по убеждение.

По-чудно е защо си траят „демократите” от Демократична България, вместо на коалиционен съвет да потърсят сметка от вътрешния министър – щом са част от управляващата коалиция.

Добре, стойте си във властта, демократични агнета, блейте за реформа на прокуратурата и се правете, че не чувате воя на полувоенните “нощни вълци”.

Те идват и вият за нов 9-ти септември…