Това е човекът, когото Путин слуша за войната в Украйна

Той е наричан от западните медии философът или дори „мозъкът” на Путин, както и „модерен Распутин”

https://www.vbox7.com/play:6216703935

арадоксално, но главният идеолог на войната за „денацификация” на Украйна, е последовател на един от създателите на националсоциализма в Германия, Карл Хаусхофер.

Основните насоки на политиката, следвана от руския президент Владимир Путин в момента, могат да бъдат открити в книгите на Александър Дугин.

Дугин е наричан от западните медии философът или дори „мозъкът” на Путин, както и „модерен Распутин”. Определят вижданията му като крайнодесен ултранационализъм или дори руски неонацизъм.

Той е философ, политолог, социолог и публицист с огромно влияние в съвременна Русия. Ръководи Центъра за консервативни изследвания и е основател на Международното евроазийско движение.

Русия заплаши да засили ударите по Киев

Основната идея на Дугин е, че Русия трябва да бъде „велика сила” и един от геополитическите „полюси” на света.

Според него Западът е загубил духовността си, стремейки се към икономическо  благоденствие. А традиционната руска култура се противопоставя на тази тенденция. Така Русия трябва да е културен и политически център на Евразия, в противовес на влиянието на САЩ.

В интервю пред „Инсайдър” Дугин определя руското отстъпление от позициите около Киев като „чисто тактически ход”, който ще позволи на руската армия да се прегрупира под ръководството на новоназначения генерал Александър Дворников, ключова фигура в руската кампания в Сирия през 2015 г.

„В момента руската армия се бори със суверенните сили, които налагат еднополюсен свят”, заявява Дугин, визирайки САЩ. „Ние не можем да загубим тази война. В противен случай целият свят ще избухне в огромен огън”.

Зеленски към украинците: Трябва да сте горди, че устояхте 50 дни на руските атаки

Дугин е категоричен, че руската армия трябва да превземе Украйна.

„Нашите войници няма да се върнат у дома, докато не бъдат унищожени целите в цялата страна и не бъде установена сигурност, или докато Зеленски не се предаде”.

Русия заплаши с разполагане на ядрени оръжия в Балтика

През 2017 г. Дугин откровено представя възгледите си в неизлъчвано досега интервю за предаването на Си Би Ес „60 минути”.

Той смята, че Руската федерация е „либерална тоталитарна империя”, от която Украйна трябва да е част.

„Аз съм поддръжник на Путин. Аз предавам волята на нашето консервативно общество, на руската идентичност. Аз не формулирам тези възгледи сам”, споделя Дугин.

Той посочва, че това, че го наричат „философа на Путин” е следствие от действията на руския президент.

„То кореспондира с това, което прави Путин и аз винаги съм казвал”, заявява Дугин.

Парламентът на Украйна определи със закон Русия като "терористична държава"

„Вярвам, че бъдещето на Русия е да бъде велика, защото Русия винаги е била или се е стремяла да бъде суперсила. Това е нашата мечта. Не да управляваме света. А да бъдем уважавани като един от центровете, където се взимат решенията. Нашата мечта не е за еднополярност, а за определена многополярност. Да бъдем един от полюсите, а не единственият полюс”, казва Дугин.

„Според мен, за да станем отново суперсила, да си върнем величието, не е задължително да бъдем водещата сила на света, а едно от местата, където се взимат решенията. Но за да осъществим това, смятам, че военната мощ и оръжията, включително ядрените, не са достатъчни. Трябва да използваме средствата на дипломацията. Нуждаем се също от един вид духовен мир. Трябва да бъдем освободени не само физически, като страна, но и да възродим руската духовност и идентичност”, счита Дугин.

Тази „руска идентичност” е ключов компонент от ултранационалистическата идеология на Дугин.

Aleksandr Dugin called for mass murder of Ukrainians back in 2014. He can deservedly be considered one of the main instigators of this war.

PUTIN’S LISThttps://t.co/lVHFstaj6q pic.twitter.com/JcxCRbXEmI

— «Список Путина»: База Форума свободной России (@spisokputina) April 13, 2022

В неговите представи Русия, която се простира едновременно в Европа и в Азия, трябва да действа като доминираща „евразийска сила” срещу западния либерализъм.

За целта Москва трябва използва средствата на пропагандата и дезинформацията, за да дестабилизира политическите си опоненти и да анексира териториите, които са изконно руски. Една от тези територии, според Дугин, е Украйна. Причината е, че украинската независимост пречи на превръщането на Русия в „евразийска суперсила”.

Дугин открито настоява за анексирането на Украйна. Освен това заявява, че Москва трябва да „окуражи” Великобритания да напусне Европейския съюз. Също така да превърне Иран в свой съюзник.

Волен Сидеров се срещна Александър Дугин в Молдова

„Това са само първите стъпки в моята евразийска визия”, казва Дугин и признава, че Путин ги следва. „Но това отнема твърде много време. Той има абсолютна власт. Причината е, че живеем в народна монархия. Не Путин налага властта си над нас, а ние искаме от него монархизъм и тоталитарно управление, да бъде много по-авторитарен, отколкото е. Така че той малко ни разочарова, защото му отнема твърде много време. За седемнадесет години той направи само първите стъпки. За толкова време човек може да промени целия свят.”

Путин съвсем не е единственият коз на Дугин в мечтата му за величие на Русия. Неговите книги имат огромно влияние върху руския елит и по-важно, върху руската армия.

Aleksandr Dugin, el "Rasputín de Putin" que ha modelado la visión del presidente ruso de su país y del mundo
El analista y estratega, conocido por sus puntos de vista ultranacionalistas, es considerado por algunos como el pensador más influyente de Rusia.https://t.co/ezApcTRQy8 pic.twitter.com/2i3Y7RscOt

— TVEspañol Inc (@TVEspanol_inc) April 14, 2022

https://www.vesti.bg/sviat/tova-e-chovekyt-kogoto-putin-slusha-za-vojnat...