Тодор Живков участник в комунистическия терор

Янко Гочевъ

 

Другарят Тодор Живков се запознава с шумкарите от бригада ''Чавдар'' на 9.09.1944г. Снимката е част от комунистически кинопреглед, дело на кинооператора Васил Холиолчев.
9 септември 1944г. Тогава сутринта уж случайно по негови думи комунистът Б. Холиолчев се озовава на него. Там също ''случайно'' се появява Т. Живков- Янко. Тъй като никой тогава не знае кой е другарят Тодор Живков, поради неговото мистериозно нелегелано минало при озвучаването на кинопрегледадикторът произнася фразата: ''…Човек от народа поздравява партизаните от бригада ''Чавдар“. Това изречение, което всъщност рязко снижава ''ръководната роля на др. Живков в организирането на бойните действия при превземането на София“, каквато по-късно десетилетия наред твърди, че е имал.
През комунизма хората са се шегували, че на тези кадри се вижда как другарят Тодор Живков всъщност се запознава с партизаните от отряда, което е по-вярна интерпретация на случилото се.
Изразът ''Човек от народа“ става заглавие на документалния филм, който Христо Ковачев заснема за 70-годишния юбилей на другаря Тодор Живков.
Веднага след 9.09.1944 г. в столичния хотел "Славянска беседа" (който е превърнат в щаб на така наречените ''партизани'') се сформира ''Народна милиция'', чийто заместник-директор става неизвестното на повечето присъстващи шумкари вкл. на снимката селянче от Правец Тодор Живков, произведен направо в чин подполковник.
За началник на Софийското областно управление на ''Народната милиция'' е определен Добри Джуров (Лазар) - бандит от бригадата ''Чавдар'', лежал в затвора до 9.09.1944г. за своите престъпления.
И двамата участват лично в червения терор, а след това ще бъдат наградени с пожизнени привилегии.
Др. Т. Живков ще стане несменяем едноличен диктатор от 1962 до 10.11.1989г., а др. Д. Джуров ще стане армейски генерал и несменяем министър на отбраната в НРБ.
И двамата ще умрат от естествена смърт в ''демократична'' България без да бъдат наказани за многобройните си престъпления. 

Фейсбук