You are here

Токът ни по-скъп от френския, а газът - най-солен в Европа

Токът ни по-скъп от френския, а газът - най-солен в ЕвропаЕлектричеството за домакинствата у нас излиза по-скъпо, отколкото във Франция, Финландия, Гърция или дори супербогатия Люксембург.

Това се получава от сравнение на цените на тока в ЕС, направено от Евростат чрез т.нар. стандарт на покупателната сила - PPS (Purchasing Power Standart). При него се елиминира влиянието на ценовите разлики в отделните страни заради различното ниво на Брутния вътрешен продукт. PPS е условна валута, при която една единица купува еднакъв обем стоки или услуги във всички страни.

Така се оказва, че 100 киловатчаса енергия у нас струват 18,65 PPS при средно 17,08 за ЕС.

Абсолютните цени, които са използвани от Евростат за сравнението, са към второто полугодие на 2010 г., но те се различават незначително от актуалните.

Във Франция токът според PPS е 11,26, а във Финландия - 11,45. Дори съседите от Гърция, на които често през лятото продаваме електричество, излиза, че ползват по-евтин ток от нас. При тях цената в PPS е 12,75. Комшиите в Турция, които също купуват наш ток, обаче плащат реално повече от българските домакинства - 20,31 PPS.

Реално точно половината от държавите в ЕС имат по-ниска цена на тока от нашата.

Сред държавите с по-евтино електричество от българското са още Великобритания, Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Холандия, Австрия, Словения, Швеция и Норвегия.

Иначе, ако се гледат само абсолютните цени на електричеството, остава заблуждението, че българското е най-евтино.

Преизчислен в евро, токът ни струва 8,30 цента за 1 киловатчас, при средно 17,08 за ЕС. Най-близо до нашите цени са естонците, латвийците и румънците - съответно 10,04 цента, 10,48 и 10,52.

Още по-притеснително за българските домакинства изглежда сравнението на цените на природния газ.

През стандарта на покупателната сила се оказва, че от всички държави в ЕС той е най-скъп у нас. Получава се цена от 26,92 PPS за гигаджаул, при средна за съюза 15,88.

За сравнение в Люксембург газът струва само 10,9 PPS, а във Великобритания - 11,6.

Синьото гориво в евро е най-евтино в Румъния, Естония, Латвия и Великобритания - между 7,70 и 11,70 евро за гигаджаул.

Българската цена е 23,43 лв., или 11,98 евро.

Тя е по-висока и от тази за държавите-кандидатки за членство в ЕС, като Турция и Хърватия, където цената е съответно 9,31 и 10,54 евро за гигаджаул.

Страх от газова криза. Засега се размина

Страх от газова криза разтресе държавата, след като от четвъртък ( 2 февруари-б.ред.)доставките от Русия са намалели с над 30%. С толкова е за целия Балкански регион, каза вчера шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков.

От министерството на икономиката съобщиха, че е създаден оперативен щаб, който да следи газоснабдяването в страната и транзита за Балканския регион. Действията са обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов.

Девет страни от ЕС са били засегнати от намаляването на доставките. Европейската комисия обяви вчера, че сред тях са България, Гърция, Унгария, Румъния, Австрия и Словакия.

В четвъртък доставките у нас са осъществени при много тежки условия на недостиг на количествата. Това наложило мерки за намаляване на потреблението във всички държави от региона, се казва в официалното съобщение на министерството на икономиката. От "Булгаргаз" заявиха, че за едно денонощие налягането на входа на газопреносната система е паднало драстично.

От 20 ч на 2 февруари компанията е уведомила клиентите си да сведат потреблението си до това, което е договорено, в противен случай ще бъдат отрязани от мрежата.

Писмо на преносната компания "Булгартрансгаз" от днес до големи клиенти е още по-драстично: “Възможно е в най-скоро време да бъде въведено временно прекъсване или ограничаване на снабдяването с природен газ на потребителите от цялата страна". Щели да бъдат намалявани количествата към топлофикациите и към стопанските потребители с непрекъсваем режим на работа. За останалите спирането или ограничаването ще бъде по график.

Компанията предупреждава потребителите да преведат в готовност инсталациите за ограничение или за прекъсване на снабдяването. В същото време от министерството съобщиха, че са предприети всички действия за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната система.

Използват се в максимална степен всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ - от хранилището в Чирен и от находището край Галата. Складираните в Чирен количества са достатъчни да осигурят за дълъг период от време част от текущото национално потребление, пише в съобщението. По-късно Темелков каза, че оттам може да се ползат всеки ден до 30% от националното потребление за един месец.

От "Топлофикация-София" казаха днес, че са свели потреблението си на природен газ до количествата, които дружеството е заявило, недостигът се допълвал с мазут. Оттам потвърдиха, че имат резерви от гориво, за което са задължени по наредба.

От "Овергаз" заявиха, че са предупредили клиентите си да се вместят в заявените количества, но това категорично не се отнасяло за битовите потребители и компаниите, които имат непрекъсваем процес на работа. Възможно било да бъдат ограничени някои метанстанции, които драстично са превишили потреблението си.

Към 15 ч днес обаче стана ясно, че поне засега се разминахме с газова криза. Налягането на входа на системата се нормализира поетапно.

Източници, близки до "Газпром", заявиха, че от началото на януари компанията доставя с 20% повече природен газ, но нещо става по системата. Украйна теглела по всички направления 40% повече от заявеното. В Москва били чувствителни на тема газова криза от 2009 г. и щели да направят всичко възможно това да не се повтори, за да не пострада имиджът на компанията. Но това технически не можело да стане за часове. Темелков потвърди, че "Газпром" прави всичко възможно да нормализира ситуацията. Клиентите на газ в България също били проявили разбиране и свили потреблението си.

Тихомир Тончeв

„24 часа“