Толкова интелигентни хора живеят с някаква илюзия, че на къса верижка от ББ могат да свършат нещо полезно за страната си.

 
Номинацията на известния неврохирург Габровски за премиер от ГЕРБ е добра новина, само от гледна точка на факта, че все още има известни и кадърни хора с желание да се занимават с политика и обществени дела. Тук оставаме на втори план дали първият ден в политиката следва да е на премиерския стол.
Същевременно е и много лоша новина. Защото показва, че толкова интелигентни хора живеят с някаква илюзия, че на къса верижка от ББ могат да свършат нещо полезно за страната си.
Тъгата за нас е, че Габровски едва ли има илюзии, че ще бъде избран за премиер и си е цанил името, изграждано с дълга кариера за пет минути слава. Отказвам да повярвам, че го е направил съзнателно за други лични ползи.
Остава горчивината за всички автентични патриоти, че Злото е все още неразпознаваемо за прекалено много достойни българи, готови да Му служат от заблуда или корист. А недоверието в демокрацията след предизвестения провал ще продължи да расте, щом и най-известните и добрите нищо не могат да направят. И все повече българи ще губят надежда и ще обръщат поглед към мними спасители с източен генезис.
Апропо, същото си помислих, когато гледах тази сутрин как млад и амбициозен колега банкер, когото харесвах е влязъл в сценария, речника и дори хъса на Злото - громейки посочените му “врагове”, някои довчерашни негови колеги.
Парите и облагите носят кратковременно удовлетворение, а Моралното падение е завинаги.
Нищо друго освен санитарен кордон около трите кита на Прехода, сега популярни като Хартиената коалиция, не може да ни спаси от Злото в нашия живот.
 
колаж : ПЛ