You are here

Тотално безобразие: Ще махат костите от гробовете, ако не са платени за вечни времена

Костите от гробовете, които не са платени за вечни времена и са на повече от осем години, ще бъдат извадени във Велико Търново. Причината е недостигът на гробни места в гробищата.

От общинската фирма обаче предварително щели да уведомят близките на починалите, чийто тленни останки предстои да бъдат извадени.

Ако те платят сумата от 50 лв. то гробът на техният близък или роднина автоматично ставал платен за вечни времена и нямало да бъде пипан. В противен случй обаче костите ще бъдат извадени и той щял се използва за друг покойник. Не става ясно надгробните паметници ще бъдат ли разрушавани, но май това се подразбира.

Извадените кости щели бъдат съхранявани в стая костохранилищница, в специални кутийки с написани на тях имената на покойника. Така ако някой от неговите близки макар и позакъсняли, реши да ги препогребе, той ще може да го направи. Според управителя на общинската фирма „Обредни дейности”, Методи Петров причината да се стигне до това решение е недостигът на гробни места в старата столица.

Според него дори не би трябвало да има такова понятие като откупуване на гроба за вечни времена, а различен срок – по-голям или по-малък, спред желанието на близките на покойника, след което гробът отново да може да се използва.

Интересно, че такива информации за откупуване на гробните места се появиха и в други общини в България под управлението на Герб.

Явно някои хора измислиха начин как да преберат още едни пари от хората под формата на закупуваш си нещо за вечно ползване, но няма да получиш документ.

Източник: IBTnews.bg