You are here

Трагично-смешна пропаганда: КОРУПЦИЯТА Е БЛАГО!

Григор Лилов

 

Защо корупцията не е корупция? Защо корупцията е полезна?

 

Цитат:

------------------------------------------------

"Да предположим, че трябва да се построи къща. И три фирми предлбагат да го направят. Първата иска 100 милиона, втората - 110, третата - 115. Чиновникът ще избере първата, която може да построи къщата за 100 милиона, за да няма възражения след това. Той изпраща своя човек при тази фирма, която се вписва най-добре в условията на обществената поръчка, за да не създава подозрения. А ако фирмата задели и нещо настрани за чиновника, още по-добре и всичко си остава скрито-покрито. По същия начин съдията ще предпочете да вземе подкуп от този, който и по закон си е прав. И джобът е пълен, и съвестта - спокойна, и началството нищо няма да заподозре. В тези случаи корупцията не е във вреда нито на конкуренцията, нито на държавния интерес, нито на закона".

"Къде е разликата? 5-10% процента ще получи чиновникът, който, страхувайки се от разкриване, ще си построи с тях ловджийска къщичка на тихо място около Онежкото езеро, или те (в случай на отказ) ще останат за предприемача, който също ще си построи виличка, но легално и на Лазурния бряг на Франция? За руската икономика даже е по-добре вилата да бъде построена от чиновникът у нас. "

Бестселърът „Митовете за корупцията” твърди, че опасна за икономиката е не корупцията, а борбата с нея, защото "тя позволява на мързеливите и глупаците да приписват всичките си грешки и неуспехи на "високото ниво на корупцията".

----------------------------------------------

 

Автори на този руски бестселър са двама политолози. Единият е проф. Олег Матвейчев – политолог, обслужвал администрацията на президента Владимир Путин, фактор в Националния Изследователски университет – Висша школа, другият – лениградчанинът, ТВ водещ и политическият технолог Артем Акопян, близък на всяка руска власт.

 

Книгата е разделена на глави: „Защо икономиката не зависи от корупцията?”, „Кога корупцията е полезна?”, „Защо често пъти корупцията не е корупция?”, „Защо корупцията е чисто западен порок?”, „Защо борбата с корупцията в средствата за масова информация увеличава корупцията?”, „Защо равнището на корупцията не може да се измери?”, „Защо корупцията не е корупция?”, „Защо не съществува всеобземаща корупция?”, „Защо корупцията е малко зло?”, „Защо Китай се бори неправилно с корупцията” и т.н.

 

****************************************

Толкова наивна и трагично-смешна пропагада може да се обястни единствено с два феномена – продължаващата деградация на посткомунизма в Русия и примитивизма, до който са докарани съвсем целенасочено „широките народни маси” (умишлено използвам този термин на ком. идеология).

*****************************************

Давам линк към цялата книга ( на руски), ако искате да се посмеете.

http://mif-corr.ru/

И да се замислете за процесите в Русия. Понеже в нея има и две глави, озаглавени така „Защо революцията е по-лоша от корупцията?” и „Защо колкото повече борци с корупцията има, толкова повече корупция се ражда?”

Един любопитен факт – книгата е изляза още мин. г., но сега буквално всички руски медии я огласиха широко, така да се каже – залпово.

 

Двамата автори са създали и едноименна група във Фейсбук, в която членуват 261 души!

 

Ако се намерят тролове и идиоти, които ще се опитат под този пост да защищят тези тези, предлагам ви да ги оставите да си пишат на воля! С глупостта и тъпотата не се спори. Те имат удивителното свойство да се саморазобличават.

 

Фейсбук