You are here

Трайков: Привържениците на проекта АЕЦ "Белене” са финансово мотивирани

Изводът на учените от БАН е, че проектът е нежизнеспособен за частен инвеститор. Той може да се реализира, ако държавата се включи в него. В този случай, обаче всички ние ще платим данък ”Белене”. Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

Ако в междинния доклад допусканията са песимистични, то в харесания от министерството са научна фантастика, добави Трайков в ефира на bTV. 

По думите му има голяма вероятност допусканията да не се реализират. „Самият доклад като техника на изпълнение явно е правен от хора, които разбират от финансов анализ. Въпросът е какви данни са вкарали от гледна точка на развитието на енергетиката и икономиката“, каза още той.

„Дойдоха такива времена, че всички пишат, а никой не чете. Това каза енергийният експерт Еленко Божков. Според прогнозата на експерта ако се реализира проектът ще плащаме много ниска електроенергия“. Трайков се усъмни в експертизата на хората, които са правили доклада. 

„Привържениците на реализирането на проекта за АЕЦ Белене са хора, които или не разбират, или са финансово мотивирани. Прогнозите не са научно оправдани, категоричен бе Трайков. 

„Свалете черните очила“, призова го Божков. 

„Още през 2012 година сметката беше 11 милиарда. Тя и тогава не беше реалистична. Дори в тези разходи има едно много голямо перо - разходите за хранилище. Само че срокът му на годност е 50 години, а не 10 000. Трябва да се мисли малко и напред. Аз предлагам проектът да бъде публичен“, завърши Трайков.

https://frognews.bg