Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народ

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народСлед като кметът на обявения преди време „най-добър град за живеене“ в България, Димитър Николов окичи с палми и маслини Бургас и бе посочен за пример, другите герберски кметове в Поморие, Созопол, Варна, Пловдив, дори в северният град Плевен се напънаха да достигнат поне на изглед тропическият рай симулиран на брега на морето.

Не съм толкова даровит като Мишо Шамара и текстописецът Конса, който е и хип-хоп изпълнител, но мога да сравня бялото с желанието на кметовете от ГЕРБ да изглеждат толкова снежно бели на фона на онова жълтото и миришещото на лошо, което е заляло страната ни, а зеленото на зелените палми или зеленият хайвер, който ни поднасят със своя пиар всеки ден тези герберски кадри, а червеното с червеният им произход или връзки, които се предават по наследство като СПИН според един соцразбирач .

Да поговорим за тропическия цирк, който ни уреждат от ГЕРБ...

Може би някога палми да е имало по нашите земи, макар че при разкопки, при намерени древни рисунки и прочие източници аз лично не съм чувал и виждал такива.

В ямболското село Гранитово се намира едно от най-старите дървета в България – Гранитовския дъб, за което се предполага че е на около 1500 годишна възраст.

В Пирин планина се намира най-старото иглолистно дърво в България. Това е Байкушевата мура, чиято възраст се определя на повече от 1300 години.

Една от забележителностите на град Сливен е Стария бряст, намиращ се в централната част на града. Възрастта на дървото е над 1000 години.

На възраст равна с тази на второто българско царство е Кръстатия дъб намиращ се в Плана планина (Софийско).

За палми нищо не съм чувал или виждал по земите български, но след правителството на Бойко Борисов и неговите „подобрени“ учебници по история и др. със сигурност палмите могат и да влезат в съдържанието и след време българчетата, ако са останали такива все още в бъдещето ще ги гледат на своите екрани вместо на страниците на днешните учебници.

Размечтах се нещо, но реалността е друга и много общински съветници и в Бургас и в Пловдив се питат колко струва този зелен пиар на градоначалниците и колко пари  всъщност излизат от общинските бюджети, за да се уйдисва на един, който реже ленти безспир.

Ако не вярвате прочетете следните редове по-долу.

Първо в Бургас, а после и в други градове

Бургас беше пръв, или по-точно един от първите, последва го и Пловдив...

Каназирева пита Тотев за палмите

Plovdiv-Online

Дани Каназирева внася питане до кмета Иван Тотев за екзотичната растителност в града.

В последно време в нашия град се наблюдава рязка промяна в озеленяването, като явно в тон с глобалното затопляне, навсякъде в Пловдив са поставени палми.

Такива има и до Джумая джамия и останките от Римския стадион, въпреки че не са традиционни видове растителност за България.

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народТова, освен учудването на пловдивчани, води и до неправилна оценка от страна на туристите какво е представлявал древният Пловдив, категорична е общинската съветничка от Съюз за Пловдив.

Мнозина смятат, че появата на палми около Римския стадион, Католическата църква, колелото на панаира, пред новата църква в Тракия е кич и проява на лош вкус.

Затова Каназирева настоява кметът да отговори колко са палмите, поръчани от общината, и каква е тяхната стойност.

Общинската съветничка иска да получи отговор и на въпроса каква ще е поддръжката на тропическите растения през зимата и колко ще струва тя пловдивчани.

При поставянето на палмите взехте ли становище на експерт-озеленител или асоциирането на палмите с тропически рай надделя при вземане на решението, пита още градоначалника Каназирева, като не му спестява и ботанически въпрос, свързан с климатичните условия, при които виреят палмите.

В същото време Пловдив е известен с температурните си аномалии и с падането на живака до минус 20-25 градуса през зимата.

Общинската съветничка настоява да научи още каква е цялостната концепция на община Пловдив за озеленяването на града, тъй като се наблюдава странно съчетаване на традиционни и красиви видове – кестени и чинари, с тропически и екзотични растения.

Още повече, че в предложената за обсъждане на тази сесия дългосрочна програма за зелената система на града, специалистите не препоръчват отглеждане на палми.

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народИма ли определен план къде да се поставят новите палми или това се определя от поредното посещение на премиер или министър в града?, пита още Каназирева.

Мислите ли, че са различни кметовете на ГЕРБ ?! Ако го мисилите, прочетете това:

Кметът: Съветниците да не задават глупави въпроси

Цената на палмите не се е повишила от пролетта, когато ги купихме и тя е 15 000 лева.

Това заяви кметът Иван Тотев по повод питането на общинската съветничка от Съюз за Пловдив /СП/ и областен координатор на движение България на гражданите Дани Каназирева колко струват палмите в Пловдив.

Цената, която сме платили за палмите е много под пазарната им стойност – поне 3-4 пъти, коментира още градоначалникът.

В Пловдив поне им отговарят( друг въпрос е дали е истина-б.а.), а не съчиняват пиар текстове, както в Бургас.

А как е в Плевен?

Ето как един бургаски седмичник „Десант“описа „тропическата“ треска и действителност в редиците на герберите от челника Бургас до крехките опити на герберския кмет в Плевен през септември т.г.

„Как палмите се превръщат в туи

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народНай-пресният пример за подобно внушение бе демонстриран в началото на миналата седмица в Плевен, където премиерът откри поредната... ремонтирана улица. Решавайки да се подмаже на лидера си – така, както неотдавна даде съвет Вежди Рашидов да се прави, герберският кмет Димитър Стойков окичи централната плевенска улица с десетина новопосадени палми. Те естествено оцеляха ден до пладне. Без никой да разбере къде изчезнаха екзотичните красавици, техните места осъмнаха гиздосани с елементарните и втръснали на всекиго туи.

Разбира се, най-огорчени останаха плевенчани, които основателно приеха тази метаморфоза в озеленяването като подигравка с тях. От общинската фирма „Паркстрой“ смутолевиха, че  екзотичните дръвчета излизат твърде скъпо на местната власт – по 82 лева на бройка...

С наближаването на лятото във Варна подредиха палмите

На 21 места в града бяха поставени 85 финикови палми, които прекараха  зимата на топло за разлика от бургаските. Преди време стана ясно, според информацията, официално разпространена от общинската администрация в морската столица, за 85 от тях са били похарчени 280 000 лв , а в Бургас нито стотинка дори и то за стотици палми ?!

Във Варна обаче обявиха конкурс по обществена поръчка за наемане на още 65 палми, а не скрито-покрито като в Бургас, само че по онова време 2008 г.кметът Йорданов не бе от ГЕРБ.

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народСпоред текста на обявата за конкурса, публикувана на сайта на Агенцията по обществени поръчки, обект на бъдещия договор ще бъде доставката чрез наем и целогодишно поддържане на 40 броя палми Phoenix Canariensis с височина 400-450 см. Други 25 дръвчета от същия вид ще трябва да са с височина 500-550 см. Спечелилият обществената поръчка ще има и задължението по целогодишното поддържане на 85-те броя финикови палми, собственост на община Варна с височина 400-550 см. В текста на обявата не са посочени рамки за цената на бъдещата сделка. Той обаче изрично упоменава, че гаранцията за участие в конкурса е 22 хил. лв., а за изпълнението на договора 1.5 процента от стойността му. Според Росица Кирова от общинското предприятие „Инвестиционна политика“ тя ще бъде 5 млн. лв. с ДДС. Финалистът в конкурса ще се грижи за всички 150 палми до края на 2018 г. За тази цел средствата за финиковите дървета ще бъдат част от всеки общински бюджет в следващите 10 години.

 „Като мелба с чесън“- така определи приумицата във Варна да се поставят огромни саксии с палми топ градинар, който с проектите си е станал част от Кралското градинарско общество в Англия, според сайта varnautre.bg.

Христо Йорданов е потомствен градинар и представя своите творения за втора поредна година на изложението в Хемптън. На миналогодишната му градина BBC дори са посветили филм. След изложението някои от саксиите с цветя на Йорданов са станали част от градината на Министерството на правосъдието в Лондон.

„Варна има дадености, но не ми е ясно защо се развалят“, коментира местната флора Йорданов. По думите му родната растителност е достатъчно уникална. Затова и толкова много се впечатляват от нея в Англия.“

Пресолени маслини и палми изпълват бургаските улици

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народОт няколко години управляващите се мъчат да ни създадат илюзията, че сме нещо като Ривиерата на Черноморието. Да, ама не! С тези палми в качета и метални варели, както и с маслинови дръвчета пръснати по центъра на Бургас те желаят да направят своя пиар може би по-артистичен и по-зелен на фона на хилядите изсечени дървета из общината, като не броя онези които наистина трябва да се отсекат, защото са опасни. В това мероприятие те имат поне няколко добри съюзника, които вероятно захранват чрез спечелените от тях поръчки в областта на озеленяването, а вероятно има и нещо друго, като благодетели свързани с едни обръчи, на които знаем кой се самоназова господар…

Една от тези фирми подари известно количество палми и друга растителност на общината, която така и си измръзна през зимата. Дали заради немарливост, дали от незнание…

Факт е, че тези растения не струват евтино, както и поддръжката им, но не стана ясно кой и с какви пари и срещу какво плати за тези похабени екзотични растения, ако пък никой нищо не е платил може пък някой нещо и да е препрал…

Сега на мястото на палмите на един щедър производител и търговец на площадката до Морското казино, които измръзнаха са настанени друг вид палми на още по-щедър и имащ озеленител от общински и национален мащаб. Случайности обаче няма…

Да си припомним как започна всичко отначало…

Качетата с финикови палми ги няма, но на тяхно място и на повече места има отново палми, които са от друг по-устойчив вид, изглеждат по-добре и са в съдове от метал…

Дали обаче тези палми са просто подарък на общината или отново си имат своята цена и най-вече тарифа за отдаване под наем на ден?!

Това се опитахме да разберем, но отново и отново в общинския сайт информация няма, макар че на община Бургас връчиха награда за най-прозрачно управление, което си е вид шега, да не кажа нещо по-твърдо и истинско, защото тук отново иде реч за стотици хиляди бургаски левове, които вероятно са дадени за илюзии, ако не вярвате, прочетете краткото резюме от сайта на общината, което беше публикувано на следващия ден след откриването на Морското казино, където и за първи път се появиха поне 120-130 палми в метални съдове и не беше спомената и дума за това кой, как, срещу колко и откъде?! Огромна „прозрачност“ като в най-гъстата мъгла… Пресолени маслини и палми изпълват бургаските улициНасладете се!

В сайта на фирмата и страницата им създадена преди повече от година във Фейсбук намираме достатъчно информация за размисъл по темата:

„Гарден Франц е новооснована фирма, която се занимава с производство и продажба на палми. Фирмата разполага със собствени палмови полета с няколко хиляди екземпляра. Сега идеята е да украсим Бургас и да го направим най- екзотичния град в България. Ако имате идеи къде в Бургас да се поставят палми, за да стане по- красиво, можете да го споделите в тази група“- това бе записано във Фейсбук.

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народ„В България развиваме дейност от есента на 2010г., като работим предимно на едро, при най-добрите условия. Способни сме да задоволим потребностите както на единичния клиент, така и на големи държавни, общински и др. обществени организации. Във всеки един момент разполагаме с около 10 000 палми за отдаване под наем, в специални естетически издържани съдове, собствен патент. Особено ефектни са някои видове, който предлагаме с две, три, четири и повече стъбла от един съд.“

От февруари  2012 г. са информациите:

„Отново подарък за бургазлии. Гарден Франц засади петнадесет големи Вашингтонии на околовръстния път, срещу езерото Вая. Там можете да видите и маслинови дръвчета на възраст между 300 и 500 години.

Гарден Франц подари две Вашингтонии и една финикова палма, с височина над седем метра и на възраст 50г. всяка на община Бургас. Както бургазлии, така и гостите на града могат да се любуват на екзотиката и романтиката на тропиците. Можете да ги видите на влизане в град Бургас. “

Както виждаме подаръците са 17 палми…  По бургаските улици обаче има стотици…

Когато ние в „Под лупа“ писахме по тази тема и разлаяхме кучетата се появи и информация в сайта на община Бургас:

„Палмите в центъра на града са поставени безвъзмездно! Радвайте им се, не ги чупете!“

Друго бе записано в сайта на т. нар. фирма-дарителка „Гарден Франц“ ООД:

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народ„Гарден Франц“ ООД има удоволствието да ви предложи възможността да направите света си по-красив, като Ви предостави растения под наем. Основните видове, които предлагаме като най-подходящи за тази цел са: ВАШИНГТОНИЯ РОБУСТА, ТРАХИКАРПУС и ХУМИЛИС. Способни сме да задоволим потребностите както на единичния клиент, така и на големи държавни, общински и др. обществени организации. Във всеки един момент разполагаме с около 10 000 палми за отдаване под наем…“

Дали обаче община Бургас е клиент, сиреч купувач на стока или услуги от „Гарден Франц“?!

За подобни факти се мълчи и всичко сочи само приятелски връзки, което е все пак съмнително…

Дали написаното се касае не за подаръци, а за отдаване под наем на големи клиенти като общините, никой не казва. Обаче пътищата до съкровената сделка минават по различни пътища и някои от тях са свързани с подаръци, които обаче по-късно излизат вероятно скъпо и пресолено.

Неведнъж, бургазлии, управляващите са ни правили на маймуни. Средства и методи- всякакви… И всичко е с една цел – да ни залъжат, че живеем добре в европейски условия и това, че хладилникът ви е празен и че има толкова безработни, а няма работа или ако работите, получавате в пъти по-малки заплати, се дължи на някакви ваши грешки, а не на грешките на управляващите и на тяхната некадърност.

Просто само трябва да се огледате и да забравите за тези отрицателни мисли и емоции, а да се радвате на сивите турски напукали се павета, ширнали се разкривени из почти целия център, да се възхитите на Морското казино с напуканата мозайка и да си направите поне няколко снимки със стотиците палми с чувството, че може би сте на Ривиерата…

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народПреди време едни пършивите палми на една известна бургаска фирма в озеленяването трябваше да донесат усещането, че сме нещо като Лос Анджелис на Черноморието, но се появи „конкурент“, продуциран от известен озеленител, нещо като заверка-далаверка.

Разбира се озеленителят на всички власти си сложи палмите и във Варна и в Поморие и къде ли не в Герберландия, дори на терасата до Морското казино и на пл. „Тройката“...

Парите за палми вероятно са наши пари, пари на бургаските граждани и във време на криза са далече по-нужни на други места, отколкото за палми, но пиар-кампанията понякога прави хората слепи и глухи, както и многото им проблеми. Не са изключение и феновете на подобен род озеленяване, които мислят че това прави града по-привлекателен…

Ако попитаме общинската администрация, откъде са взети тези средства и колко всъщност са похарчили от нашите пари за този зелен маскарад, те ще ни заблехосат, че едва ли не всичко е безплатно, но пръснатите из целия град палми дори пред ремонтираните градинки, на някое  кръгово вероятно са под наем, който вече е 1,50 лв без ДДС или 1,80 лв с ДДС.

Към сключените споразумения според запознати имало и клаузи за поддръжка, която излизала от 50-70 % от дневната наемна цена или на практика това е сума около още 90 ст. и то примерно за поливане, а може би и зазимяване…

Това прави водата за индустриални цели златна за печелившите фирми като „Гарден Франц“, както и за „Бургасцвет-Танев“, които накичиха ларгото с палми. Иначе казано, това са си около 2,50 лв. на ден за около 1 000 палми под наем…Никой не казва колко точно са ?!

Сумата дневно е около 2 500 лв., а за срока за наем от поне 4 месеца или това са около 120 дни, сумата набъбва прилично до около 300 000 лева…

Всъщност тя би трябвало да е значимо повече, защото за наем и поддръжка на 65 палми във Варна се плаща по 500 000 лева на година, а в Бургас са в пъти повече...

Разбираемо е, че при тази „гласност“ сметките едва ли са точни, но да допуснем, че сме налучкали сумите…

За ползата от пиар-мероприятието няма да говорим, но такава има.

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народОт личен опит знам, че това, което се случва в Бургас, изисква или много добри и тесни връзки, или много пари и пак връзки. Нека не забравяме, че начело на този бизнес тук е г-н Танев, човек с имане, връзки и опит… Не може някой току така да се намеси в бизнеса… Връзки и пари си трябват, а и безплатен обяд и безплатни палми няма, та даже и маслини…

Нека пак повторим ония неудобни въпроси  към общинското управление, които биха интересували и вас, нашите читатели, които интересуват и общински съветници в Пловдив дори:

1.Как са избрани  фирмите, доставили тези палми и маслини на много места в Бургас? Имало ли е обществена поръчка и конкурс и как е извършено оценяването ?

2.Известен ли е Общинският съвет и гласувано ли е там подобно решение за озеленяване с преместваеми растения от двете фирми цитирани по-горе ?

3.Защо липсва информация за този вероятно значим харч в сайта на община Бургас?

4.Има ли сключен договор с „Гарден Франц“ ООД и община Бургас относно поставените палми и друга растителност и какви са неговите параметри. Закупуване или наемане на палми и друга растителност е имало и за какви срокове и суми?

5.Имало ли е подаръци от страна на фирма „Гарден Франц“ за община Бургас и на каква стойност и повлияло ли е то за евентуално сключване на договор?

6.Има ли икономическа обосновка за ползата от вероятен сключен договор между община Бургас и фирмите -доставчици?

7.Има ли връзки и свързаност между фирмите – озеленителки и доставчици на палми и друга екзотична растителност с бившата кметска управа на община Бургас, за каквато се говори ?

8. Провело ли се е обществено обсъждане по проблемите на това „тропическо озеленяване“?

Тези въпроси са важни за бургазлии, защото най-вероятно в подобна сделка се харчат общински пари и то вероятно немалка сума?

Отскоро по ул.“Богориди“, а и не само там бяха разставени дървени съдове с дръвчета маслини… За тях в сайта на фирмата, чието лого е поставено на съдинките с дръвчетата, а имено „Гарден Франц“ е записано за по-любопитните.

„МАСЛИНА

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народOlea (Oleaceae) Произход: Средизнеморския басейн. Едно от най-дълголетните вечнозелени дървета – живее до 2000 години. Много бавно израства на височина до 9м. и широчина до 5-7м., а дори повече, ако има достатъчно място. Когато растението е младо, стволът е покрит с гладка сребристо-сива кора. После ствола става по-тъмен, извит, чепат и често с пукнатини и хралупи. Листата са вечнозелени, твърди и овални. Те са сивосини и гладки отгоре, а отдолу пепеляви от малки власинки. Цъфти от април до юни, с бели, не особено красиви цветчета, но с много хубав аромат, свързани в гроздове, при основата на листата. Плодовете са маслини. Ботанически представлява костилков плод, с яйцевидна форма, който съдържа една костилка. Зелени са и почерняват през есента, когато узреят. Зехтина се получава чрез пресоване на маслини. Култивиране: Маслиновите дървета обожават слънцето и не обичат прекалена влажност. Изискват дълбока, суха, пропусклива почва, с южно изложение, ако е възможно, защитени от силни ветрове. Добре понася сушата. Много ботаници казват, че издържа температури само до -6 °С, но опита ни е показал, че възрастните дръвчета се справят с температури под -10 °С, без поражения.“

Нека попитам, кой ще се грижи за тези маслини, когато вече сме октомври... Дали общинските чиновници и озеленителите си научиха урока, който тази зима бе твърде суров за тях или отново ще оставят тези дръвчета да измръзнат и да станат още пресолени за бюджета на общината, ако вероятно тя плаща за тях и тяхната издръжка.

в. „Десант“описа „тропическата“ треска на герберите така:

Тропикът настъпва към морето

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народОсвен да повдигат самочувствието на управляващите, докато ни правят на маймуни, палмите могат и да бъдат сериозен източник на доходи. Особено ако си близък на властта доставчик на тропическите растения. Такъв е случаят в града витрина на постиженията на  ГЕРБ – Бургас. Десетки екзотични дръвчета в грозни метални варели бяха пръснати навред из целия град – по протежението на ларгото, пред Морското казино и по централния булевард „Богориди“.

Докато кметът Димитър Николов обаче се фукаше с тропическия вид на града, капризните растения, оставени без поддръжка, измръзнаха през зимата и в началото на курортния сезон вече представляваха жалка гледка.

За да не се повтори гафът, на тяхно място се появиха... маслинови дръвчета. Градът се превърна в истинска Гетсиманска градина (мястото, където Иисус Христос се моли в нощта преди ареста му, в която преобладават маслиновите насаждения, б. р.). „Десант“ потърси отговор от Община Бургас колко струва средиземноморската премяна на града, но от нейния пресцентър лаконично ни обясниха, че става въпрос за дарение.

Благодетелният бургаски озеленител се оказа Палмов център „Гарден Франц“. Фирмата е с капитал от само 1000 лева и съществува от 2010 година, но развива бурна дейност за този кратък период. Неин собственик е бизнесменът Йосиф Спиридонов, известен сред приятелите си като Йоско и славещ се с топлите си връзки с ДПС депутата Йордан Цонев.

Предприемачът участва в управлението на десетина фирми, занимаващи се с най-разнообразни дейности – земеделски услуги, търговия, транспортни услуги и дори търговия с горива. През 2011 г.  разследване на „Десант“ разкри, че чрез заменки е придобил терен на брега на морето до резервата „Пясъчни лилии“, на който е вдигнал хотел, изривайки дюните в защитената природна зона.

За него бургаският седмичник писа през юли 2011 г. следното:

„Дворното място край морския бряг е придобито по изпитаната схема чрез прословутите заменки от близкия до Йордан Цонев бизнесмен Йосиф Спиридонов, известен сред приятелите си като Йоско.

Тропическият рай на ГЕРБ и простият български народЗа него се говори, че е един от спонсорите на предизборната кампания на созополския кмет Панайот Рейзи. Предприемачът участва в управлението на десетина фирми, занимаващи се с най-разнообразни дейности – земеделски услуги, търговия, транспортни услуги и дори търговия с горива.

По непотвърдена информация, освен „Пясъчни лилии”, той притежава и други хотели по Южното Черноморие. Новата му тръпка се казва „Палмов център”...“

В блога CAMPINGA делата на тази личност през 2011 г. са описани кратко и ясно:

„В южния карай на плажа, на мястото на бившия къмпинг Веселие, през 2006-2007 изсякоха залесения с дъбак склон в основата на носа-резерват Агалина и в началото на 2008-ма построиха мрачното бетонно чудовище „Санд Лилис“ - Sand Lilies Residence and Spa /Пясъчни лилии - още едно арогантно име/ на „обръча дпс“, както се установи в последствие.. .“

Такава неясна и със съмнителен привкус е тропическата мания на герберските кметове, които да се натегнат пред началника по време на щракането на ножицата са готови на всякакви трикове и харчове, защото догодина идват парламентарните избори и техните надежди са да бъдат включени в листата на кандидат-депутатите и те да запишат името си сред „народните избраници“ и да си починат от преяждането с власт на депутатските банки, а на някои са обещани и министерски постове дори...

Ето защо тропическият герберски рай от палми и маслини ще се уголемява от Бургас до София и от Плевен до Пловдив, а някой ще печели за сметка на илюзиите на простия български народ.

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.