Тръбите за „Южен поток“ са годни и за „Турски“, обяви „Газпром“

Вече положените тръби за „Южен поток“ по дъното на Черно море ще се ползват за строежа на „Турски поток“, съобщи РИА Новости.

Годни са за употреба и могат да бъдат използвани, заяви пред журналисти зам.-шефът на отдела по експлоатация на газопроводите в „Газпром“ Сергей Алимов.

„Трябва да запазим всички технологични комуникации и конструкции за следваща експлоатация. Политическата обстановка стана такава, че се наложи да замразим проекта. Но това по никакъв начин не се е отразило на жизнеността на оборудването и тези комуникации, които са монтирани“, каза още Алимов.

След провала на „Южен поток“, чието трасе минаваше през България, заради противоречията с европейското законодателство за свободен пазар, Русия обяви проекта „Турски поток“, който предвижда тръбопроводи по дъното на Черно море до Турция и оттам през Гърция към Централна Европа. Обявеният проектен капацитет беше същият като на „Южен поток“ – 63 млрд. куб. м годишно.

Според руския министър на енергетиката Александър Новак по план през октомври трябва да бъде подписано споразумението с Турция за изпълнението на проекта.

В средата на септември той обяви, че междуправителствено споразумение и пътната карта са съгласувани и е в ход процесът по уточняване на окончателния текст.

Турция предложи да финансира сухопътното трасе на тръбата 50 на 50.

Преговорите по проекта бяха спрени миналата година, след като Турция свали руски боен самолет Су-24 и Русия отвърна на удара с търговска санкции. Впоследствие обаче, след неколкомесечно замразяване, Москва и Анкара постигнаха значителен напредък и оздравиха отношенията си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви през август, на съвместна пресконференция с руския му колега Владимир Путин, че изграждането на газопровода в срок е приоритет за Турция.

Руският държавен концерн „Газпром“, оператор на проекта, заяви в началото на септември, че са получени първите регулаторни одобрения от Турция, което позволява на проекта да стартира.

Проектът за „Турски поток“ дава надежда на Гърция, че може да стане транзитна страна за руския газ към Европа. Една от тръбите на газопровода ще захранва директно турския пазар, но другата – ако бъде реализирана, ще бъде за европейските потребители.

Като цяло проектът е за четири тръби, всяка една с капацитет от 15.75 млрд. куб. м. Срокът е 2019 година, когато изтича договорът на „Газпром“ за транзит на руски газ през Украйна.

http://ureport.bg/