You are here

Тръмп заприлича на Елцин по автократичност

Дори и да беше 100 процента прав от някаква специфична американска гледна точка за съществуващи дисбаланси в търговията с ЕС и Канада, начинът по който президенът Тръмп се отказа от подписа си по току-що постигнатото споразумение на седемте най-богати западни държави, постигнато часове по-рано, предизвиква шок.

Шок от отчаяние в редиците на съюзниците, които получават поредното доказателство за фриволността на своя американски партньор по стратегически въпроси на взаимодействието с него (лично).

Шокиращо радващо е обаче за Путин и компанията му от борци срещу западното единство. Особено след като преди началото на срещата Тръмп призова публично Русия да бъде приета обратно в Г-8, откъдето беше отстранена заради анексирането на Крим. Наложи се да му бъде отказано единодушно, включително чрез персоналното открояване на отказа от страна на Меркел, която също е обвинявана в пристрастия към Путин заради прегръдките си с него.

Тъкмо мнозина от повярвалите в руската връзка на Тръмп хора по света взеха да се разколебават поради липса на конкретни доказателство на продължаващите вече втора година твърдения и ето, че той отново захрани съмненията по този въпрос.

Наложи се старият боец от бойното поле и политическия републикански фронт Джон Маккейн да се опитва да балансира, доколкото е възможно, надигналата се вълна от възмущение и руска радост. Тежко болният сенатор и герой от Виетнамската война, който обяви, че не желае Тръмп да присъства на погребението му, се обърна към приятелите на Америка:

To our allies: bipartisan majorities of Americans remain pro-free trade, pro-globalization & supportive of alliances based on 70 years of shared values. Americans stand with you, even if our president doesn’t.

“Към нашите съюзници: мнозинството американци си остават привърженици на свободната търговия, на глобализацията и на ценностите, които споделяме от 70 години. Америка стои до вас въпреки президента (Тръмп)”, написа той в Туитър по повод прищявката на Тръмп да отмени собствения си подпис под общото мнение, постигнато от 7-те в Канада, че те трябва да се борят заедно срещу протекционизма.

Тръмп обоснова оттеглянето си с обида спрямо канадския премиер Трюдо, който направи изявление след края на срещата, в което на практика подкрепи подкреното от всички споразумение без да влага в това нищо обидно към Тръмп. Обитателят на Белия дом обаче реагира като нарече Трюдо “нечестен слабак”.

Понеже Тръмп извърши тази корекция от борда на самолета си, случаят ми напомни на начина, по който Борис Елцин призна Македония във въздуха, излитайки от Сафия обратно за Москва след двудневтото си посещение в България през лятото на 1992 г., завършило с нов договор за сътрудничество на мястото на стария между СССР и НРБ “за дружба и сътрудничество”.

Информиран от президента Желев малко преди да отлети, че Русия още не е признала Македония, Елцин (вече обърнал някоя и дурга чашка за закуска) едва ли не нахоква външния си министър Андрей Козирев (голямо изключение във вековната руска история е да има външен министър, който да не е враждебен на Запада) и му нарежда моментално да подготви  документите по признаването. Не изчаква да кацне и ги подписва още в самолета.

“Забавният епизод” беше споделен по-късно от Валентин Стоянов, прессекретаря на Желев.

Елцин беше руски автократ, наследник на славните съветски традиции на единоначалието, поредният самодържец в руската история, който можеше да си позволи всичко: от кълчене в подпийнало състояние на предизборна сцена под звуците на западна музика, до пощипване на дами пред камерите на световни телевизионни канали.

А какъв е Тръмп, който е наследник на американската президентска традиция, свързана с демокрацията, изключваща автократичните решения при наличието на влиятелни съветници, агенции, сенат и конгрес?

Толкова е абсурдно, че човек се пита дали философът Франсис Фукуяма няма да продължи своята прословута теория за края на историята от началото на века с нова книга под заглавие “Краят на американската демокрация ” – с надеждата също така да не е познал.

http://ivo.bg/2018/06/11/%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%B7%D0%B0%D0%...