Тръмп посегна на японския император, заплаши Ким Чен-ун

Самураите скоро ще могат да свалят севернокорейските ракети, след като си купят „голямо количество военно оборудване“ от САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посегна на неприкосновеността на 84 годишния японския император Акихото,  като свойски го потупа по рамото, съобщават японските медии. Те припомнят, че никой не трябва да има  физически контакт с монарха, съобщи ANSA.

Държавният глава на САЩ постъпи като същински наш Бай Ганьо, бихме допълнили. Да не говорим, че не се поклони на монарха, както изискват хилядолетните традиции, но това е донякъде разбираемо.

Американският президент извади  в Япония и нова реплика, която е на път да стане култова с  директността си. В Страната на изгряващото слънце той едновременно шокира, но и поласка домакините, въпреки че им натрапи безцеремонно покупка за милиарди. 

Доналд Тръмп заяви, че японските „самураи“ скоро ще могат да свалят севернокорейските ракети във въздуха, след като си купят „голямо количество военно оборудване“ от САЩ  . Той обеща на придружаващия го японски премиер Шиндзо Абе, че САЩ ще работят солидарно с Япония в противопоставянето срещу „заплахата от Северна Корея“, съобщи  хонконгското издание South China Morning Post.

В съвместна следобедна пресконференция с Абе в Токио, Тръмп декларира, че „ерата на стратегическо търпение е свършила“ и обеща да се противопостави „на опасната агресия“ от страна на режима на Ким Чен-ун. Репортер зададе въпрос на японския премиер относно коментарите на Тръмп, че „нацията на самураите“ е можела просто да свали севернокорейските ракети, прелетели над територията над страната преди да се озоват на дъното на Тихия Океан по-рано тази година, но американският президент взе думата и отговори от името на Абе: „Той ще ги сваля още в небето, когато завърши поръчката на голямо количество допълнително военно оборудване от САЩ“, заяви Тръмп.  „Премиерът ще поръча огромно количество военно оборудване, както би трябвало да направи. А ние произвеждаме най-доброто военно оборудване в света“, уточни още той. Коментарите на американския държавен глава дойдоха по време на втория ден от тридневната му визита в Япония - първата спирка от 12-дневната обиколка на Азия. В островната страна той проведе редица срещи и участва в серия мероприятия, подчертаващи близките лични отношения между лидерите на двете страни. 

http://www.faktor.bg