You are here

Тръмп се ядоса: Тереза Мей, не се фокусирай върху мен, а върху мюсюлманския тероризъм

„Тереза Мей, не се фокусирай върху мен, а върху разрушителния радикален мюсюлмански тероризъм“, написа американският президент Доналд Тръмп в социалната мрежа Туитър. Реакцията му е отговор на острите критики, включително и от британския премиер, заради неговото решение да сподели в социалната мрежа клипове на британска крайно дясна група.

Клиповете, споделени в сряда са целели да покажат насилие, което според групата е извършено от мюсюлмани. Попитана дали Тръмп е проверил автентичността им, говорителят му Сара Хъкъби Сандърс заяви, че независимо дали те са реални „опасността е реална и президентът говори именно за това“. Тереза Мей побърза да определи постъпката на Тръмп като „погрешна“, но от Белия Дом настояват, че целта е била да се обърне внимание на нуждата от по-строг контрол по границите.

Тези действия на американския президент бяха порицани както от демократи, така и от републиканци като републиканският сенатор Джон Маккейн каза, че е „изненадан“от случилото се.

Антимюсюлманска реторика бе една от ключовите характеристики на кампанията на Доналд Тръмп за президент. В миналото той е споделял в Туитър и други пораждащи противоречия публикации включително и такива от профили с видима връзка с крайно десни националистически организации. В същото време като президент той застана зад идеята за прокарване на ограничения в пътуването на няколко страни с предимно мюсюлманско население.

Въпреки отправените реплики, от екипа на Тереза Мей обявиха, че тя няма да отмени отправената покана към Доналд Тръмп да посети Великобритания.

http://www.faktor.bg