You are here

Тръмп съобщил на Москва поверителна информация

Президентът Доналд Тръмп е съобщил класифицирана информация за т.нар. Ислямска държава (ИД) на руския външен министър, съобщиха източници пред медии в САЩ.

Информацията идва от съюзник на САЩ, който не е давал разрешение за това информацията да бъде споделяна с Русия, пише „Вашингтон пост“.

Тръмп прие Сергей Лавров в Овалния кабинет на Белия дом миналата седмица.

Официални лица от администрацията отрекоха съобщението, но член на Републиканската партия на Тръмп поиска обяснение от Белия дом.

Връзките на кампанията на Тръмп с Москва са сериозен проблем за президента и неговото обкръжение и са обект на няколко разследвания.

Президентът Тръмп отхвърли съобщенията на медиите като „фалшиви новини“.

По време на предизборната си кампания Тръмп постоянно критикуваше своята опонентка Хилъри Клинтън за начина, по който е работила с поверителна информация.

В разговора си с руския външен министър и с руския посланик Сергей Кисляк в Белия дом президентът е разкрил подробности, които могат да доведат до установяване на източник на информация, каза източник за американски медии.

Разговорът е бил за заговор на ИД и е излязъл от предварително предвидения сценарий. Разузнавателната информация е дошла от съюзник на САЩ, като тя е била смятана за твърде чувствителна, за да бъде споделяна с други съюзници.

Други, присъстващи са осъзнали грешката, като са се опитал да „ограничат пораженията“, информирайки ЦРУ и ФБР, пише „Вашингтон пост“.

Срещата се проведе ден, след като Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, което предизвика остри киритики, тъй като ФБР разследва връзки на хора на президента с Русия.

Руски фотограф от агенция ТАСС присъства на срещата в Овалния кабинет на Белия дом, но тя беше затворена за американски медии.

Говорител на председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Пол Райън заяви, че „трябва да знаем, за какво е говорено на срещата, но националната сигурност е най-важна“.

Председателят се надява да получи пълно обяснение за фактите от администрацията, допълни говорителят на Райън.

Шефът на комисията за външни работи на Сената Боб Коркър, който също така е републиканец, каза, че това е „много, много сериозен проблем“, ако е вярно.

kafeneto.wordpress.com