Тръмп: Ще призная резултата, ако спечеля

Кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп каза, че ще приеме резултата от изборите в САЩ, "ако спечеля".

Той добави, че ще приеме "чист" резултат, но запазва правото си да оспори изборите, ако той е "съмнителен".

На митинг в Делауер, щата Охайо, Тръмп говори за пръв път след третия телевизионен дебат със своята съперничка Хилъри Клинтън.

Той беше остро критикуван за това, че по-рано каза, че няма да признае резултата от изборите.

Проучванията показват, че кандидатката на демократите води в национален мащаб, както и в най-важните за изхода от изборите щати.

Когато модераторът Крис Уолъс запита Тръмп по време на дебата в сряда дали ще приеме загуба от Клинтън, бизнесменът заяви, че "ще ви държа в напрежение".

Ръководителката на кампанията му Келиан Конуей по-късно заяви, че кандидатът е имал предвид, че няма да признае победа на съперничката си, докато "резултатът не стане окончателно известен".

Изявлението му, което предизвика критики от страна на някои републиканци, е част от постоянно повтаряните твърдения на Тръмп, че изборите ще бъдат фалшифицирани.

В Охайо той каза пред свои привърженици, че изборите поставят въпрос за "честността на странатата ни".

Искам да обещая на всички мои избиратели и привърженици и на всички хора в САЩ, че напълно ще призная резултата от тези велики и исторически президентски избори...ако спечели, каза той, смеейки се.

Той добави: Ще приема чист резултат, но си запазвам правото да го оспоря по съдебен път в случай, че има съмнения.

В четвъртък сенаторът от Републиканската партия и бивш кандидат за президент Джон Маккейн публикува декларация, в която критикува коментарите на Тръмп по време на дебата.

Маккейн, който загуби преди осем години от Барак Обама, написа: Не харесах резултата от изборите през 2008 година. Но аз имах задължение да го призная и го направих без да се колебая. Това е акт на уважение към волята на американския народ.

Двамата кандидати за президентския пост трябва да се появят на благотворителна вечеря в Ню Йорк в четвъртък вечер.

http://kafene.net/