Тук вече става дума за спасението ни от некомпетентността на тези управляващи, заради което "ще се умира яко".

Ilian Vasilev

 

Точката на пречупване на ситуацията с коронакризата у нас е премината. За да оправдаят тоталния срив в управлението на кризата, при която едни заразени, които могат да се лекуват у дома, ненужно заемат легла в болници, а други, които умират не могат да намерят места, управляващите ще прехвърлят отговорността върху населението, което не спазва мерки и ще затворят страната. Ще се позоват на "природния характер" на бедствието, а не на своята управленска немощ и корупционна "природа".
Истината е, че не толкова липсата на лекари и медицински сестри /което е огромен проблем и за него също е отговорен този управляващ елит/, колкото отсъстието на ясен план и стратегия, как с лимитирани ресурси, точни разчети и стегната организация, да постигнеш максимален ефект. Сегашният екстензивен тип реакция, предполага достатъчно, дори излишък от резерви в системата, които да покриват неудачите при намиране на решения чрез "проба - грешка". Това е типичния модел на Борисов. Но именно тези "запаси от устойчивост" в Системата изчезнаха именно поради субоптималния начин на тяхното разполагане и използване без стратегия и план.
Уж за втората вълна трябваше да бъдем готови, защото трябваше да знаем повече и да сме подготвени, а се оказа, че сме много по-зле от първата вълна, при която системата имаше още резерви, "мазнинка".
Всичко опира да престъпното решение да се импровизира, а да не да се изпълни приетия и мислен план за действия при грипна епидемия от 2006 година, който е разписан какво да се прави и как да се мобилизират всички ресурси, така че не се получи канибализация на здравната система - КОВИД болни срещу други болни, както се получава сега.
Решението да не се приложи този план е на Борисов и сие, които нарочно подмениха Националния епидемиологичен щаб, която трябваше да се създаде според Националния план от 2006 година. Вероятното обяснение е че този НЕЩ трябваше да се води от вицепремиер - по всяка вероятност Томислав Дончев, с ясни политически отговорности и права, но и с риска неговия провал да повлече надолу и ГЕРБ и управлението. Вместо това Борисов предпочете да измисли някакъв импотентен, неясен, аморфен и безправен бушон - Национален кризисен щаб начело с Мутафчийски, Кунчев и Кантарджиев, чиято цел бе да плаши и да развлича с драматични изпълнения по брифингите, но най-вече да пази ГЕРБ и властта от отговорност.
Системата е тотално излязла от релси и с голяма вероятност тепърва започва възходящата тенденция на все повече болни, които няма да получат нужната помощ в нужното време, респективно ще загубят битката, не заради вируса, а заради липсата на медицинска грижа. Известно е че най-важни в лечението са първите 3-5 дни след проявата симптоми, а именно това време се губи. Новините за повече заразени в болниците, ще обезсърчат, дори ще плашат хората да влизат в тях, като ги закотви в къщи, без достъп до лекарска помощ, защото джипитата по телефон не могат да лекуват, а бърза помощ просто изнемогва. Пък и дори да успее, верояността да не намери легло за спешния случай е голяма.
Корупцията и нереформираната здравна система блокират възможността за адекватна реакция на кризата и предопределят по-високата смъртност. При това забележете, ние нямаме тази средна продължителност на живота 84 години, както в Италия, т.е. толкова възрастно население. У нас е с 10 години по-малко.
Изходът е незабавно въвеждане на Плана от 2006 година в действие, с ешалонирана реакция по веригата мерки - диагностика - лечение и включване на доболничната помощ,
Има много още стъпки, включително снабдяването с тестове на общопрактикуващите лекари, изобщо инвестирането в тази първа линия на отбраната, за да се отслаби натиска върху следващите звена.
Трябва спешно да се отложат всякакви планове за повишаване на заплати в държавния сектор и средствата да се пренасочат средствата именно за решаване на кризата.
Усещането за хаос след поредицата дни в които линейки на спешна помощ разкарват тежко болни, които умират без да могат да бъдат приети за лечение в болници не трябва да ни обезсърчава, а трябва да мобилизира протестната енергия с цел максимално силен обществен натиск за промяна и оставка.
Тук вече става дума за спасението ни от некомпетентността на тези управляващи, заради което "ще се умира яко".
Както между впрочем сами предричат.
Фейсбук