Търсят 36 млн. лв. от бивши шефове в КТБ

От април 2015 г. до 20 декември 2016 г. са събрани 176,67 млн. лв. от длъжници на фалиралата банка

От бивши шефове във фалиралата Корпоративна търговска банка синдиците търсят 36,226 млн. лв. за причинени вреди на банката. Това се посочва в писмен отговор на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова до министъра на финансите Владислав Горанов по повод въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. От отговора на синдиците обаче не става ясно колко от тези искове са срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, и колко срещу други бивши шефове в банката, пише "Стандарт". 

От датата на решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност - 22 април 2015 г., до 20 декември 2016 г. са събрани 176,67 млн. лв. от длъжници на КТБ, посочват синдиците. Като уточняват, че резултатът от предприетите действия за събиране на суми от длъжниците са функция от решенията на съдилищата. Затова резултатите от водените дела могат да бъдат очаквани в един бъдещ период от време.

А съществено значение, дори при положително за синдиците решение на съдебните спорове, има и обезпечеността на отпуснатите от банката заеми и наличието на имущество на длъжниците. Към настоящия момент са предприети правни действия по над 676 производства за събиране на задължения към КТБ, както и производства по несъстоятелност на фирми, които са взели заеми от фалиралата банка. 

Започналите производства по несъстоятелност са на стойност 3,919 млрд. лв., пише в отговора на синдиците. Издадените изпълнителни листове са за 2,5 млрд. лв. Пристъпва се към продажба на залози от кредитополучатели за 345 млн. лв. Синдиците са образували и обезпечителни производства срещу длъжници на банката за 437 млн. лв. Интересното е, че синдиците са започнали и производства за връщане на имущество с произход банката, на стойност 481 млн. лв. Тук става въпрос за пари, които са дадени от банката, срещу които насреща не е получено нищо, или взетото е било на много по-ниска стойност, както и дялови участия на банката в капитала на компании. Синдиците оспорват и прихващания на обща стойност 448 млн. лв. Чрез прихващания много хора и компании се опитаха да изчистят с негарантирани влогове в КТБ свои задължения към банката.

http://www.faktor.bg/