You are here

Убийствена антиреклама на България в руски сайт

България е идеалното място за летуване и по-дълъг престой за възрастни двойки и жени в критическа възраст, твърди публикация в руски сайт

 

Публикация в руския сайт Оtzyv.ru сочи България като възможно най-непривлекателното място за закупуване на имот. Разказът е написан през 2010 г. от потребител Александра-разочарован „собственик” на къща у нас, но по-вероятно служител във фирма, която осъществява имотни сделки в други  държави. Материалът е обемен, с много подробности, с цитирани или съчинени случки  и съдържа всички белези на класическата манипулация. През  определен интервал се повтарят едни и същи изречения и дори читателят, който чете по диагонал, да попадне поне веднъж на тях. Позитивни оценки почти няма, а и цитирани като такива, носят силно негативно въздействие.
И все пак статията казва и големи истини. Убедете се сами !
….

Купихме къща в България и какво се случи след това 

Ако ви измъчва мисълта за покупка на къща / апартамент в България – прочетете моя отзив, помислете, претеглете плюсовете и минусите на живота в България.  Моята история е дълга, така че бъдете търпеливи, за да не съжалявате след това за покупката си.

За мен – 30+, омъжена и с дъщеря ученичка. Висше образование, владея няколко езика, голям опит в пътуването (40 страни ).

България, макар и близо до нас по дух и култура, е със своите собствени характеристики и сложност.Имам лично мнение за тази страна, освен това от няколко години притежаваме имот по българското крайбрежие. Ето моите наблюдения, започвам с плюсовете.

1.Климатът в България е благоприятен. Наистина добър климат и планински въздух в съчетание с морето – идеален за малки деца и възрастни. Освен това на брега постоянно духа вятър и слънцето не е толкова жарко както в Египет, или във Флорида.

2.Безопасно е. Няма терористични атаки, грабежи, стрелба. Е, с изключение на дребни кражби, измами, хулиганство, грубост, бюрокрация – но в никакъв случай не е смъртоносно.

3.България е идеалното място за онези руснаци, които не говорят чужди езици, или ги владеят на „училищно ниво“. Българският език в своята основа е старослвянски и за нас много фрази са разбираеми и без превод. Ако нещо не е ясно, винаги е възможно да се разбереш с жестове и на развален руско-български диалект.

4.Ето защо България (безопасност, мек климат и липса на езикова бариера) е любима дестинация за гражданите от ОНД. Всяка година тук почиват молдовци, украинци, руси, беларуси, румънци, поляци, българи, унгарци и други славянски народи. Има представители и на мюсюлманските свят, но на общия фон почти не се забелязват.

Именно тези хора често са купувачите на недвижими имоти в България. Основните критерии за избора – относителната близост до собствената им страна, сигурността, климата, умерените цени  на хранителните продукти (за храната ще пиша отделно) и почти няма езикова бариера. В България най-много купуват имоти хора от влажни и студени региони на Русия (Москва, Санкт Петербург, Калининград, Норилск, Новосибирск и др.) Ясно е, че за тях в България е достатъчно комфортно.

Що се касае до обслужващия персонал – сервитьори, продавачи, готвачи, бармани, екскурзоводи, мениджъри, таксиметрови шофьори и др.,  по-голямата част от тях  имат „относително развален английски / немски / френски език“. Често речниковият запас на персонала е до 20-30 чужди думи. Рядко в България можете да чуете добри английски / немски / френски сред обслужващия персонал, или да поговорите с някого, освен с гостите от англоговорящите страни.

Много от купувачите на имоти в България са хора, които не могат да понасят жегата и топлия климат, особено тези, които са над 40+.  Трудно се понасят горещините в тази сложна възраст и затова избират България. Често това са хора, без много познания по чужди езици, както и с малък опит от пътуване в чужбина.  

Хората, които постоянно хвалят България, ме хвърлят в недоумение.  На този етап от живота ми, аз не намерим достатъчно комфорт за себе си там  по отношение на услугите, както и от гледна точка на българската кухня и българските стоки. В бъдеще смятам да продам имота си и да закупя имот в по-удобна за себе си страна. Уви, всички правим грешки, закупуването на жилище в България беше грешка. Гледах  на нашата къща в България само като на инвестиция (за съжаление, цената й падна с 20% по време на кризата).

Къща/ апартамент в България са идеални за нормални двойки  над 40 и повече години (без чужд език). И ако са над 40 с пълнолетни деца или внуци, не много  претенциозни към храната, която не е гурме, ще се  чувстват като у дома.

 За какво трябва да сте подготвени, ако вашият дом е на 1-2 линии от морето? Започвам с плюсовете:

1.Ако не ви работи пароструйката на ютията, това не е проблем. Може да използвате ютия, донесена от дома, или да си купите най-евтината такава, важното е да глади. Парата и без това няма значение. Нещата ви така или иначе винаги ще бъдат влажни, така че ще можете да ги изгладите идеално с гореща ютия.

2.Поради влагата от морето до гората и около къщата, навсякъде по тревните площи се движат огромни охлюви, които през нощта са особено активни и пълзят по стените. Някои охлюви успяват да допълзят до втория етаж. Вашето дете ще бъде възхитено от огромните охлюви, може да ги подържи в ръка и да разгледа внимателно. Въпреки, че аз все още не знам дали охлювите са повече плюс или минус.

3.Поради високата влажност на въздуха, можете да намерите в къщата си и допълнителни наематели – мокрици, мухи, мравки, малки гъсеници, бръмбари.

4.Ако сутрин си измиете косата и не излизате от къщата, то вашата дълга коса ще съхне до вечерта, а може би и до следващата сутрин.

5.Поради високата влажност на въздуха пресните зеленчуци и плодове бързо започват да гният и мухлясват.

6.Ако зимата е много студена и влажна, може да се образува плесен във вътрешността на дивана, леглото, отвътре и отвън по шкафовете, дрехите, бельото; с една дума – по всички материали, които гният.

7.По-добре е да не се запасявате със зърнени култури или брашно / захар / сол / подправки – всичко ще се овлажни. А влажните храни се развалят 5 пъти по-бързо от сухите.

8.По крайбрежието на България на практика няма малки комари, има огромни маларийни комари. И рояци досадни мухи. Най-разумното решение – мрежи по прозорците срещу комари и мухи ( тук ги наричат комарници), по възможност и на вратите.

9.Остатъците от хранителни продукти да не се изхвърлят в къщата или в открити ями за боклук (нито кости, нито ципа от домати или коричка хляб), иначе у вас ще се завъдят тълпи от мравки, бръмбари, както и всички видове пълзящи влечуги. Всички остатъци от храна трябва да се поставят в добре завързани чували и да се изхвърлят по-далеч от вашия дом.

10. По-добре е да не се купуват и да не се съхраняват метални прибори в къщата. Идеалният случай е пластмаса, керамика или неръждаема стомана. Заради ужасната влага металните изделия бързо ръждясват.

Моите наблюдения върху българското строителство и  архитектурни решения:

1.В много български домове, жилищни комплекси, магазини, тоалетни, дворове, ресторанти, стълбищата са тесни, тесни са и  тротоарите и пътищата, има много стъпала и прагове на най-ненужните места.

2.Дупките по тротоарите дори в добрите комплекси и по улиците доста. Можете да се препънете и  да счупите крак.

3.Според моите наблюдения повечето сгради и съоръжения по крайбрежието на България (независимо от цената) са направени от блокове, облицовани с гипсокартон или пяна, която впоследствие   шпакловат и покриват с латекс. Не знам защо, но българите не строят за век, а колкото се може по-бързо и евтино, но продават скъпо.  За тях не е важно, че някои  жилищни комплекси са само на 3-5 години, а вече са обелени. И все пак, пенсионери и хора пред пенсионна възраст са склонни да купуват евтини жилища тук, някои за постоянно пребиваване, други за  вила.

4.Отсъствието на пластмасови первази на прозорците в хотела и в различни жилищни и туристически комплекси ме вбесява. Много често рамките на прозорците са поставени така, че е невъзможно да се постави перваз, на който да си сложиш гърне с цветя. Явно строителите се опитват да намалят разходите  по всякакъв в начин – друг отговор не намирам.

5.Често вратите в жилищни гради / къщи / апартаменти опират до пода и вратата не се отваря до края или забира пода при отваряне. Дреболия, но неприятна.
5.1.  Още има бани, в които поставката за тоалетна хартия се намира на 3-5 метра от тоалетната (при моите приятели е така), или строителите са много несъобразителни, или го правят нарочно… за издевателство.

5.2 Течащи кранове, тоалетни, мивки в съвсем нови комплекси и сгради са често срещано явление.

6.Като цяло, българската строителна технология предизвиква у мен въпроси и подозрения. В момента виждам „модерни“ строителни технологии в България, абсурдни и противоречи на здравия разум.

Скъпи читатели, имам инстинкт за самосъхранение и това ме кара да мисля, че големите опасности за здравето са в тази „модерна“ жилища.

Много руснаци помнят колко много хора се задушиха през зимата на 2010 г. в ресторант „Lame Horse“ в Русия, в резултат на пожар в сграда с декоративни материали от пенопласт. А хората се задушиха заради опасните съединения, които се отделят при горене на пенопласта.

Строителите казват, че този строителен материал е звуко- и тополоизолиращ. Но ако седите тихо, може да чуете как съседите ходят над главата ви и нещо готвят, съседът от едната страна пее под душа, а   съседът от другата страна си играе с децата. Стените от гипсокартон е  по-лошо от всичко друго.

Въпреки че при мен няма,  в някои по-евтини комплекси вътрешните и външни стени са от смъртоносния при изгаряне пенопласт. И ако вашите съседи се напият и забравят да си угасят цигарата и възникне пожар, жертвите ще бъдат повече, отколкото при обичайните пожари. Единственото, с което се успокоявам, е чудовищна влага по крайбрежието на България. Влагата е толкова силна овлажнява стените, че, надявам се, до пожар няма да се стигне.

Веднъж се разхождах по Слънчев бряг и край мен прелетя пожарна кола с надути сирени.  Хората се разбягаха настрани. Много пъти съм виждала пожяарни коли в Русия, но в България пожарните не просто бързат, а се носят през глава. Пожарникарите знаят, че може да има много жертви, ако закъснеят. Разбира се риск от възникване на пожари е снижен, заради чудовищната влага по крайбрежието, и все пак има риск.

Българските стоки

Качеството на българските стоки, уви, не е много високо и почти всичко, което  си купих, ме  разочарова, въпреки че първите впечатления бяха оптимистични. Купих стенен часовник  и след 3 дни спря да работи. Купих хубави тигани и само за няколко седмици се покриха с ръжда. Купих си розов парфюм  и след седмица надписите върху етикета се изтриха, сякаш са написани със сив флумастер.   Не ви съветвам да купувате българско злато и златни украшения. По-добре си купете качествани от някой хубав руски бутик, само не в България.

Купих си и няколко рокли, след едно изпиране на едната от тях паднаха мънистата. Купих бански костюми –  детският се пукна по шева, на другия се скъса връзката. Вярно, банският за майка ми  се оказа качествен, на само един от всичките три.

Веднъж купих готова салата, майонеза и кетчуп и всичко хвърлих в кофата за бокулк. Кетчупът и майонезата са невероятно гадни, салатата  беше подправена  с някакъв сос , подобен на майонеза, но  на вкус – рядко срещана гадост.

Автобуси, кондуктори таксита

Таксиметровите шофьори в България –  мафия в чудовищни ​​размери. Българските таксиметрови услуги са по-скъпи от таксиметрови услуги в Ню Йорк. Например, такси от летището Кенеди до всяка точка в Ню Йорк струва $ 50, а от летището в Бургас, за много по-кратко разстояние, ми взеха 80 лева, а  средният обменен курс е 100 лв = 50 евро. Таксиметровите шофьори в Бургас са нагли до невъзможност.  Автобусният транспорт  може да се използва понякога, само понякога, защото автобусите в България често са мръсни, претъпкани, без климатик. А контрольорите в повечето случаи са неприятни възрастни лелки, досущ като куче-убиец, готово да те захапе за ръката, крака и дори за гърлото.

Въобще, впечатленията ми са, че българите са злобен, подъл и дребнав народ. Срещала съм и добронамерени хора, но по моите оценки, те са малцинство. Винаги съм се питала защо е така?Нали българите са родствен и близък на нас народ. Нали именно руснаците са помогнали на българите да се освободят от турците по време на Руско-турската война. Нали българите и руснаците са се били заедно на Шипка, при това турците са ги превъзхождали по численост 10 пъти. Чела съм, че много руснаци и българи са загинали на Шипка, и даже съм ходила там да почета паметта на загиналите в битката. Не разбирам, но в един момент нещата са се променили към лошо.

За злите и арогантни търговци

 Един ден се разхождах по крайбрежната улица и много от вас знаят, че там могат да се видят по откритите павилиони красиви костюми (бални и вечерни рокли) шапки с пера.  Реших да пробвам хубава синя шапка с  широка периферия.  Сложих си шапката и помолих за огледало, българската продавачка изнесе малко огледало и го постави на един стол, и при моя ръст – нищо не можеше да се види. Помолих я да го държи в ръце, а тя започна да го държи накриво. Тогава я помолих да го държи изправено, тогава тя го остави и започна да дърпа шапката от ръцете ми и каза, че тук няма какво да меря, въпреки че нямат много клиенти. Заплюх я и си тръгнах. Много е неприятно с  такива „приветливи и гостоприемни българи“. Считам ли България за гостоприемна страна?   Разбира се, не.

За храната

Бих натоварила всички български готвачи в специален влак за некадърници и бих ги изпратила на стаж в ресторантите на Франция, Мексико, САЩ, Гърция, Италия и други славещи се със своята кухня страни. Вие ще кажете, какво е специалното на американската кухня – бургери, мургери и толкоз. Но аз няма да се съглася с вас, в САЩ може да се намери всичко, защото там има емигранти отвсякъде и са пренесли своите кулинарни традиции.

Що се отнася до българската кухня -прости и непретенциозни ястия, които могат да се приготвят, ако е необходимо, от всеки петокласник.

Ако знаете как да изпържите / сварете картофите / месо / риба и сте способни да нарежете салата, значи ще можете да приготвите всяко българско блюдо- специални кулинарни умения и знания не са необходими.

България не е страната, която ще ме удиви с творческа кухня. В повечето кафенета и ресторанти може да похапнеш доволно примитивни блюда-печено месо, шишчета, каварма, мусака / мусаката в Гърция я приготвят сто пъти по-вкусно/, зеленчуци на скара, кюфтета, риба, чушки на скара или тиган.

Главната особеност на българската кухня – почти във всички ястия има много лук, чушки, чесън, доматен сос и още много домати и картофи. Освен това, в повечето български магазини и супермаркети се продава замразена  риба и не е лесно да се намери прясно уловена.  Българската кухня е пълно разочарование за гастрономите.

Няколко минуса на ресторантите в България

1.Могат да ви сервират, препечени и прегорели месо, риба, зеленчуци.

2.Могат да ви нагостят с лошо почистена риба или рибни рула с люспи.

3.Може да изпържат специално за вас престарели скариди и други морски дарове.

4.Могат да не ви дадат и парче хляб в повече, дори ако сте поръчали 5-6 ястия. Ще ви донесат на поднос 1-2 филийки, и ако не си поискате още, сами няма да се сетят, но ще ви начислят всяка тънка, почти прозрачна филия хляб.

5.Месо / риба може да бъдат изпържени в масло, което е използвано много пъти.

6.За всички поръчки трябва да се чака, да се чака, да се чака… В България това е нормално.

 С какво може да се храни в България претенциозният кулинар?

Изборът е скромен-плодове и зеленчуци. Купувате си череши, праскови, кайсии, дини-миете и ядете.

Аз си купувам краставици, домати, чушки, картофи, боб, тиква и др. Дългите български краставици и розовите домати ми харесват,  във всеки случай са по-добре от каучуковите безвкусни домати, с които  са затрупани много пазари в Русия. Черешите са големи и много вкусни.  В Стария Несебър купих през лятото на 2010 г. килограм за  2,5 -3 лева,  в района на Шипка и по пътя за 1,6 -2 лв, в Слънчев бряг, можете да си купите череши от  2,5 – 8 лева за килограм. В разгара на сезона продавачите надуват цените, това е типично за Слънчев бряг.

Преди няколко година смятах българите за изключително дружелюбен и мил народ, но се оказа, че това съвсем не е така.  Също така смятам, че българите завиждат на руснаците. Те смятат, че ние живеем по- добре от тях и се опитват да ни отмъстят, превръщайки ни в свои туристи и собственици на недвижими имоти. Та нали собствениците на апартаменти и други недвижими имоти, както и туристите, допринасят значително за приходите в бюджета на България (данъци и покупки). За какво толкова мразят руснаците? Защото  руснаците са купили половината от крайбрежието на България? Но след като има стока, ще се намери и купувач.

Но трябва да се отбележи, че северната част на България, след Варна, изглежда по-зелена и по-красива от южната. В северната част има почти девствени гори и хубави, въпреки че са много бедни момичета.   Във Варна ми хареса баницата – това е хрупкав сладкиш с пълнеж от сирене, спанак и маслини. Баница със сирене и спанак – по мое мнение,  е годна  за консумация. Но баницата с маслини не ми хареса-уви!

За болницата в Слънчев бряг

Веднъж ми изпадна пломба и исках да отида на зъболекар, но душата ми говореше , че трябва да изтърпя и да се добера до дома, той като не знам какви са лекарите тук. Общувайки с познати, които също са имали проблеми със зъбите и са се лекували на Слънчев бряг, разбрах, че е по-добре и разумно да лекувам зъбите си в Русия. Опитът на моите познати е печален – груби лекари, старо оборудване, мръсни кабинети, допотопни методи на лечение, при това съвсем не евтини.  Лично се убедих, че моите познати са прави.

Надявам се в бъдеще време да продам българския си имот, макар  и само заради възможността да напусна тази страна.

Би било хубаво, ако някой собственик сподели опита си при препродажба на недвижими имоти и как може да се направи самостоятелно, без посредници и бюрокрация…

 (Публикувахме статията с големи съкращения)

Между редовете.сом