You are here

Уволнен е директорът на природен парк „Странджа” Стефан Златаров

Златаров е подписал заповедта за освобождаване по взаимно съгласие, но твърди, че това е станало под натиск, от ИАГ отричат

Прекратен е договорът на Стефан Златаров, директор на природен парк „Странджа”.

За това съобщи самият Златаров, който заемаше този пост от 1995 г. насам.

Представител на Изпълнителната агенция (ИАГ) по горите му е връчил заповедта за освобождаване от работа.

Стефан Златаров е подписал заповедта, но твърди, че му е бил оказан натиск да подпише документа.

"Не знам още какво ще правя. Не съжалявам много, че съм освободен, защото през последните години непрекъснато бях подлаган на натиск. Даже това сега ми идва малко като облекчение.

Явно държавата няма нужда от хора, които защитават в някаква степен обществени интереси. Аз мога да докажа, че през годините съм ги защитавал. Никой не може да отрече, че парковата дирекция се е борила за запазването на природния парк. Първата заповед срещу "Златна перла" за спирането на строежа беше моя. Бяхме срещу промяната на общия устройствен план на община Царево. Защитавал съм парка от посегателства", каза още Златаров.

Върху инж. Стефан Златаров по никакъв начин не е оказван натиск при подписването на документа,

заявиха от ИАГ и посочиха, че със Златаров е било обсъдено и той е приел обезщетение, за което е подписал съответните документи.

"Към настоящия момент тече финансов одит и проверка на Дирекцията на природен парк "Странджа", които още не са приключили. Но до момента констатациите са, че част от предписанията, дадени при предишни проверки, не са изпълнени", се отбелязва още в съобщението на ИАГ.

Природозащитници коментираха, че отстраняването на Стефан Златаров става само седмица след като петчленен състав на Върховния административен съд отмени решение на тричленен състав на съда, свързано с Общия устройствен план на община Царево. Еколозите предупреждават, че планът предвижда застрояването на две трети от крайбрежието на юг от Царево със 75 хиляди легла, всички в територията на Природен парк Странджа и Натура 2000 мрежата от защитени зони.

Източник: Агенция "Фокус", БТА    
www.vesti.bg