You are here

УДАРИТЕ В СИРИЯ И СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ

Grigor Lilov

 

Ударите в Сирия не се отразиха на световните борси за разлика от миналата седмица. Те и затова бяха нанесени в навечерието на почивните дни - в петък срещу събота, като вече отбелязах в поста ми за тях.

Европейските пазари отвориха без съществени движения. На далекоизточните търговията е със солидни загуби – борсите в Китай и Хонконг, но заради притеснения от отслабването на хонконгския долар.

На американските пазари и трите индекса стоят стабилно при отварянето на търговията.

На петролните пазари се отбелязва рязък спад, който изтри повишаването от миналата седмица вследствие на тревогите около Сирия и евентуален геополитически сблъсък. 
Миналата седмица например растежът на фючърсите за лек американски петрол беше 8,6%., на Брента – 8.2%

Напомням, че от години наред и в редица постове съм анализирал, че тероризмът е преди всичко икономическо явление (вдига и поддържа цените на енергосуровините), че редица „нелогични действия” в един или друг край на света (сега хим. атака на Асад) всъщност целят вдигане на цените (в случая интерес на съюзниците му Русия и Иран) и т.н. 
Войнствената руска реторика преди ударите в Сирия: как ще свалят западните самолети и крилати ракети и как ще ударят корабите, от които се изстрелват, също целеше именно това.

Днес цените тръгнаха надолу, като съответно падането е с 1.5% и 1.67%

Фейсбук