Украйна предлага да спаси Европа от руския газ

Премиерът на Украйна Денис Шмигал.

Износът на електроенергия от Украйна може да замени значителни количества руски газ, който понастоящем се внася в Европа.

Това обяви премиерът на страната Денис Шмигал в Telegram след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в Брюксел.

"Износът на електроенергия от Украйна може да замени вноса на значителни количества газ от Русия. Повдигнах и въпроса за увеличаване на капацитета на износа на електроенергия от Украйна за ЕС. Настоящият търговски капацитет е 300 MW, а потенциалът ни за износ е до 2000 MW. Очакваме да увеличим обема на износа на електроенергия и ще бъдем благодарни на Европейската комисия да ни подкрепи", пише Шмигал.

Премиерът отбеляза също, че Украйна разполага с най-големите съоръжения за съхранение на газ и може да се превърне в "газов сейф" на Европа.

"Предвид получения статут на страна кандидат за членство, правителството е решено да ускори интеграцията в енергийния пазар на ЕС", добави той.

Отбелязва се, че по време на срещата Шмигал и Шефчович са обсъдили засилването на санкциите срещу Русия и интегрирането на Украйна в енергийния пазар на ЕС.

"Сред бъдещите ни приоритети е въвеждането на пълно енергийно ембарго срещу Русия. Такива мерки вече са разработени от експертната група Ермак-Макфол и са предложени в пътната карта", заяви министър-председателят.

От 16 март 2022 г. украинската енергийна система работи синхронно с мрежата на ENTSO-E в континентална Европа.

Украйна започна да изнася електроенергия за Полша в края на март, а за Молдова - през май.

На 30 юни Украйна започна търговски износ на електроенергия за ЕС. Румъния е първата дестинация за доставки. На 7 юли започна износът на електроенергия за Словакия. Общият обем на търговския износ от края на юни досега е 100 MW.

На 28 юли 2022 г. операторите на преносни системи в континентална Европа (ENTSO-E) одобриха увеличение на украинския износ на електроенергия за Европа до 250 MW.

На 5 септември 2022 г. ЕС одобри ново увеличение на износа на електроенергия от Украйна.

https://offnews.bg/sviat/ukrajna-predlaga-da-spasi-evropa-ot-ruskia-gaz-...