You are here

Улусой е новият посланик на Турция в България, Гьокче отпътува за Гватемала

Турският дипломат е сочен и за инициатор на т. нар. "черен списък", сред които има и български граждани

Турският посланик в България Сюлейман Гьокче ще бъде изпратен от Анкара на дипломатическа мисия в Гватемала, съобщава БТА, като се позовава на информация на турското външно министерство. За нов първи дипломат в София е определен Хасан Улусой, информира "Хюриет дейли нюз".

От МВнР обаче казват, че никога не са поставяли въпроса за отзоваването на турския дипломат от България, който бе обект на много критики по време и след проведените парламентарни избори в страната. 

Междувременно Анадолската агенция разпространи списък с новите назначения на дипломатите, който потвърждава новината за Сюлейман Гьокче. Новият посланик на Турция в София ще бъде Хасан Улусой.

Гьокче е сочен за инициатор на "черния списък", в който попаднаха 158 нашенци, на които им беше забранено да влизат в Турция, а на някои с двойно гражданство - да напускат Турция. В момента списъкът е редуциран до 77 души.

Очаква се 50-годишният Гьокче да замине в Гватемала в края на лятото. 

Роденият през 1966 г. Хасан Улусой е дипломат от кариерата. Бил е посланик в Нигер, а освен това е бил изпращан на дипломатическа работа в Нигерия, Иран, Швейцария и Съвета на Европа. Експерт е в областта на човешките права и международната сигурност, като притежава и диплома по европеистика от London School of Economics.

Владее свободно английски и френски, както и немски и норвежки.

http://www.faktor.bg