Унгария вижда България като буферна зона извън Шенген

Золтан Ковач: Които са канили мигранти, да си носят отговорност за тях

Премиерът Бойко Борисов заведе унгарския си колега Виктор Орбан миналата седмица да види каква непристъпна ограда е направил на границата с Турция. Снимка: Министерски съвет

„Гъвкавата солидарност“ на Унгария означава, че Будапеща предпочита България да остане извън Шенген, за да служи като буферна зона за мигранти, която предпазва Шенген (от техния натиск – б.р.), пише днес брюкселското издание „Юрактив“. Група журналисти се е срещнала вчера с говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач, който се е отказал от досегашната твърда подкрепа на Будапеща за приемането на България в Шенгенската зона. Унгария признаваше, че България е изпълнила техническите критерии за членство в зоната, но Ковач за първи път е дал да се разбере, че неговото правителство е променило мнението си.
„Ставащото в Европа повдига големи въпроси за способността да се изпълняват шенгенските критерии. Всички сме заинтересовани от първата линия на отбраната в България. Това бе заявено от министър-председателя (Виктор Орбан), когато посети България преди няколко дни. Знаете унгарската позиция, настроени бяхме много подкрепящо. Но става дума за шенгенските критерии. Шенгенският протокол, шенгенските критерии трябва да бъдат спазвани“, заяви той в отговор на въпрос от Георги Готев.
На връщане от Братислава след Европейския съвет в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов внезапно изгуби интерес към приемането на България в Шенгенската зона и заяви в събота: "Всички казват - България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем – години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген". По-рано същия ден в интервю за "Дарик" радио президентът Росен Плевнелиев изказа обратната теза, че "членството на България в Шенген трябва да бъде поставено с цялата сила".
Унгария се готви за референдум на 2 октомври срещу намерението на ЕС да разпределя задължително по квоти мигранти в страните от ЕС. Золтан Ковач каза, че допитването ще разобличи „задкулисния начин, по който работи ЕС“ през последните две години, откакто начело на Еврокомисията е Жан-Клод Юнкер. Говорителят заяви, че неговата страна не възнамерява да приема „никого обратно“ съгласно Дъблинския регламент. „Ние няма да поемем отговорност за грешките на други, които поканиха мигрантите“. През лятото на 2015 г. десетки хиляди мигранти прекосиха Унгария на път за Германия, където канцлерката Ангела Меркел следваше политика на „отворени врати“ за бежанците.
„Готвим се за много сложен политически дебат с европейските институции и сме сигурни, че посланието на унгарските гласоподаватели ще бъде незаобиколимо от когото и да било“, каза правителственият говорител. Той добави, че след референдума унгарският парламент „ще приложи по законов ред неговото решение“.

http://www.segabg.com/