Управляващите заговориха открито за подновяване на проекта "Белене"

СНИМКА: Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов по време на срещата във Варна в петък. Според официалното съобщение "сред приоритетните области в двустранните отношения с Русия бяха отбелязани търговско-икономическото, инвестиционното и регионалното сътрудничество, както и сътрудничеството по линия на малките и средните предприятия, енергетика, туризъм, строителство, селско стопанство, информационно-комуникационни технологии, транспорт, корабостроене и кораборемонт, наука и образование.

НИКОЛА КОЛЕВ

Всички дължими на руснаците пари ще бъдат платени до средата на идната година

България ще плати цялата сума за спрения проект за АЕЦ "Белене", за която бе осъдена от Международния арбитраж в Женева през юни, до средата на идната година. Тогава вероятно ще бъде обявена приватизационна процедура за проекта. Междувременно се готвят различни варианти за подновяване на строежа на централата. Това става ясно от коментар на вицепремиера Томислав Дончев пред Медиапул. Така за първи път управляващите открито заговориха за ново начало на проекта. В събота бе съобщено, че първата вноска на страната ни по осъдителната присъда в размер на 400 милиона евро ще бъде направена до края на годината. От руска страна бе изразено убеждението, че това може да стане в най-скоро време.

Плащането на първоначалната сума ще бъде направено чрез безлихвен държавен кредит за Националната електрическа компания (НЕК). Дали парите ще се отпуснат от бюджетния излишък или от другаде и какви ще са условията на заема, ще се уточнява при обсъждането на държавния бюджет за догодина в парламента. Остатъкът до размера на присъдените от арбитража в Женева 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведеното ядрено оборудване се планира да бъдат платени до средата на 2017 г., за когато се готви да бъде обявена приватизационната процедура за ядрения проект, казва Томислав Дончев.

В събота руският зам.-министър на правосъдието Сергей Герасимов обяви пред ТАСС, че е постигната договореност България да плати за поръчаното, но неплатено оборудване за втора атомна 400 милиона евро, а остатъкът да бъде погасен на няколко транша. Тази договореност е била постигната по време на работна среща на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество във Варна в петък. В официалното съобщение от българска страна тогава нямаше и дума за "Белене". Едва след съобщението на руската информационна агенция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е участвала в срещата заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, призна в събота, че дългът за "Белене" е бил основна тема на срещата. Тя отново подчерта, че България оспорва начислената лихва от над 80 милиона евро. Междувременно като дълг на страната ни се трупат по 167 000 евро на ден.

"Има площадка, има произведено оборудване, има разрешително от ЕК, много зряла техническа документация. "Белене" е един от най-готовите ядрени проекти в света и ако на база тези дадености се намери икономическа логика за подобно ядрено съоръжение, то ще се случи", каза Томислав Дончев. Според него освен приватизация на проекта се разиграват "междинни варианти, подварианти и хибридни възможности за действие при евентуален провал на продажбата на активите на АЕЦ "Белене", като сред тях остава продажбата на двата реактора на друга страна". Не е изключено според инвеститорския интерес и изтъргуването на единия от реакторите и инсталирането у нас само на другия, стана ясно от думите на Дончев.

ПО СПЕШНОСТ

"Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги от Народното събрание, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв.", каза вчера премиерът Бойко Борисов в с. Венец, където присъства на традиционния събор. Той допълни, че след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, нейните компании, да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение как тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив. Ден по-рано, в събота, Борисов съобщи в русенското с. Басарбово, че парламентът ще обсъжда проблема във вторник или в сряда. И се ожали, че това плащане "изяло" парите за едно от най-натоварените и смъртоносни шосета в страната - Русе - Бяла.

http://www.segabg.com/