Успехът на референдума виси на 13 792 липсващи плика

Ако ЦИК не оправи грешките, резултатът не е задължителен за депутатите

Светослав Спасов, Диян Иванов

Грешки в протоколите на избирателните комисии и противоречия между Изборния кодекс и закона за прякото участие на гражданите в държавната власт хвърлиха огромна сянка на съмнение върху резултата на референдума. Инициаторът на допитването Слави Трифонов обвини Централната избирателна комисия в "чудовищна манипулация". От комисията призоваха за спокойствие, докато не бъдат готови окончателните резултати.

Спорът е за 13 792 гласа, които ЦИК отказва да включи в избирателната активност за референдума, защото бюлетините са пуснати без плик в урните. За да бъде референдумът задължителен за депутатите, на него трябва да са гласували поне 3 500 585. Ако спорните гласове бъдат извадени, броят на гласувалите пада на 3 487 428 и резултатът не е задължителен. Ако се включат, минимумът е изпълнен.

На референдум се гласува с бюлетина в плик, а в Изборния кодекс изрично е записано, че броят на гласувалите избиратели се определя от броя на намерените в урните пликове. От началото на демокрацията при избори действа принципът "един глас е равен на един плик". Затова и ЦИК е дала инструкции на СИК намерените бюлетини без плик да се броят като невалидни, несъществуващи, а не като недействителни (активността на изборите се определя от сбора на действителни и недействителни бюлетини). Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление обаче изисква бюлетина, намерена в кутията без плик, да се брои за недействителна, т.е. да се включи в определяне на избирателната активност (чл.19, ал.1). Законодателят даже е повторил този текст в чл. 38, ал.1.

Още в изборния ден имаше сигнали, че в някои секции се раздават бюлетини без плик. На някои места това вероятно е било направено поради грешка на комисията, на други - поради липса на пликове. И в двата случая това води до глас, който не се отчита. В други случаи, за които призна самата ЦИК, секционната комисия просто е допускала грешки, като е отбелязвала в протоколите, че действителни бюлетини са намерени без плик. Ако в секциите не е имало достатъчно пликове, за това е виновен кметът на общината, който по закон (чл. 35) е длъжен да осигури снабдяването на секционните комисии с пликове, кутии, бюлетини, протоколи и кабини за тайно гласуване.

Заради всичко това Трифонов излезе с открито писмо, в което се казва: "Уважаеми сънародници, в момента един от основните слуги на политическата класа - ЦИК, извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум. ЦИК реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получила заповед да саботира референдума. Уважаеми зрители, спите ли? Колко още доказателства трябва да получим, че сме изправени едни срещу други?! От едната страна народът, от другата - политическата класа и техните слуги!".

От ЦИК заявиха, че обработката на протоколите все още продължава и че окончателните данни от референдума ще станат ясни до петък. "Засега няма да коментирам конкретни данни, защото работата по протоколите продължава", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. И обеща ЦИК да качи абсолютно всички протоколи на сайта си. "Там броят на намерените в урните бюлетини без плик ще бъде подробно описан. Тогава медиите ще могат да преценят дали ЦИК извършва "чудовищна манипулация". Една бюлетина може да бъде намерена в урната без плик, ако е изпаднала от него, ако е пусната без такъв, защото в секцията е нямало, и ако е пусната умишлено без плик, което е нарушение на закона. ЦИК има информация за секциите, в които са липсвали пликове. Всеки един от казусите се разглежда и предстои да излезем с решение по всеки", допълни Томов. 

На сайта на ЦИК обаче вече има окончателни резултати от референдума при 100% обработени протоколи. Според ЦИК на първия въпрос - за въвеждането на мажоритарна система в два тура, са гласували 3 488 258 души, на втория - за задължителното гласуване, са гласували 3 488 605 души, а на третия - за намаляване на субсидията на партиите - 3 488 154 души. Не е ясно защо има разминаване в цифрите. Те би трябвало да са еднакви, защото и при трите въпроса се отчитат всички действителни, недействителни и празни бюлетини. 

---------ПОПРАВКИ---------

Графите с недействителни гласове в редица протоколи за референдума са поправяни, показа проверка на "Сега". Става дума за вот, преброяван по разпоредбите на ЦИК като "без отговор, посочил и двата, неотбелязан или не може еднозначно да се определи". Такъв тип глас се смята за недействителен спрямо въпроса - участва в определянето на избирателната активност, но не влияе на "да" и "не". Драскането в протоколите е в двете посоки - и увеличаване, и намаляване.

В 49-а секция във варненския район "Одесос" например след зачеркване този тип гласове растат от 8 на 14 при въпроса за мажоритарната система и от 9 на 20 при другите два. В съседната секция 50, където след драсканици избирателите се увеличават от 561 на 974, недействителните гласове за мажоритарната система от 9 стават 68 и от 8 на 65 при питането за субсидията. В 30-а секция в пловдивския квартал "Изток" такива гласове намаляват - от 25 на 14 при мажоритарната система и от 42 на 38 за субсидията. Не са подминати от нарушения и малките селища, където едва се намират гласуващи хора. В родопското село Яврово, родно на Николай Хайтов, тези недействителни гласове са увеличават от 0 на 4 за мажоритарната система и от 0 на 8 за другите питания. В Галиче, където се вихри Ценко Чоков, посоката е обратна - намаление. 

http://www.segabg.com/