You are here

Ученото си е учено

След като прелетя от сутрешния блок на СКАТ през Нова ТВ в TV7 на Бареков и смени три партии за три години (Атака -> ГЕРБ -> ББЦ), днес Калина Крумова обучава новата реколта политици на логос, патос и етос.

Дияна Костова

Снимка: © бТВ

Този девиз стои в портфолиото на „Института за политика“ – частна академия за шлифоване на млади диаманти от кадровите банки на ГЕРБ и БСП, ръководен от бившата сирена на „Атака“ Калина Крумова.

Катастрофа – при това решителна – беше последната й медийна изява в ефира на бТВ, в която Крумова вдигаше вокалния диапазон при всеки намек за най-малки съмнения в професионалната й квалификация. А поводи за съмнения някак не липсват.

Кратка предистория: След като прелетя от сутрешния блок на СКАТ през Нова ТВ в TV7 на „Новия политик“ Бареков и смени три партии за три години (Атака -> ГЕРБ -> ББЦ), днес Калина Крумова обучава новата реколта политици на логос, патос и етос.

Паралелно с това е и съветник на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, пише докторат по „Транспортна психология“ в БАН, комуникира новите закони за движение по пътищата, а в свободното си време усвоява обществена поръчка за 378 000 лв. от Министерство на транспорта.

Няма лошо – човек се учи, докато е жив. И тя има право на духовен полет, и тя има право да се развие всестранно като ренесансов енциклопедист, да се очука като дялан камък и да вдигне левъл.

И все пак никой не може да избяга от миналото си, а количествените натрупвания при Крумова са довели до някои качествени изменения.

Ако до вчера е кодифицирала етичните конфликти на сурогатното майчинство, а днес твори психотестове за тираджии, дали утре няма да се изкуши от труд върху „Флуктуациите в млеконадоя на кравата Пенка през второто тримесечие на Европредседателството“?

Или върху „Психосоматичното развитие на популацията от седемточкови твърдокрили насекоми в контекста на геополитическия пробив по оста Пхенян-Вашингтон“? Или за „Ефективното използване на гама-спектрометри с висока разделителна способност при измерване на риска от бягство от затвора при въоръжени рецидивисти с 31-годишни присъди“?

Случаят с Калина Крумова нямаше да заслужава особено обществено внимание, ако не беше толкова показателен.

Показателен е за това как не се прави наука: авторитетът на независима академична институция със 150-годишна история като БАН се използва за препиране на пооплескани политически биографии, благодарение на топлите връзки на началството с партийни фактори.

Показателен е за това как не се прави политика: 378 000 лева грешни пари се прахосват с благословията на Ивайло Московски за промяна на една клета наредба от 60 страници. Това е задача, която би трябвало да влиза в базовата длъжностна характеристика на собствената му администрация в Министерството на транспорта и да не отнема 18 месеца дълбок размисъл, а около половин година, като броим общественото обсъждане и връщането за пренаписване.

За сравнение: 380-те хиляди лева, които Калина Крумова и колегиум ще получат за творчеството си, се равняват на годишната издръжка на Националната обсерватория на БАН в Рожен.

Случаят е особено показателен и за симпатичната заблуда на хората, които имат навика да тропкат с папки по бюрата в студиата на сутрешните блокове: щом веднъж си се докопал до държавна служба, то същата ти се полага до пенсия без обяснения. А щом преди 6 години си се подписал като вносител под промяна в ЗДП, то ти автоматично придобиваш тънка експертиза по пътната безопасност.

Все едно да си сценарист на вечерно комедийно шоу и да решиш, че си компетентен по конституционно право, понеже си автор на либретото на „Нема такава държава“.

Така де… ако мине номерът, а номерът все по-често минава. Само ще напомним, че човек без шофьорска книжка беше председател на Комисията по транспорт в миналия парламент. Човек с диплома за стругаро-фрезист беше зам.-председател на Комисията по културата до 2009 г. Депутатка, която четеше римската цифра VII като „ви ай ай“, наскоро влезе в ръководството на Комисията за финансов надзор.

Сигурно и този скандал ще отече в канализацията, избутан от следващото „чудо за три дни“. Ефектите от него върху мотивацията на шепата млади кадърни професионалисти в държавната администрация обаче ще са дълготрайни.

Ако достойнството е обезценена стока, а липсата на политическа хигиена се смята за високо лично постижение, скоро в елита ще останат само пенки, гинки и калинки.